Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 06. 17.

Összecsapások voltak Karabakhban – 3 ember meghalt

Három örmény katona halt meg egy, az azerbajdzsáni hadsereg által elkövetett támadásban, Karabakh tartomány határvidékén.

Az örmény szeparatista hatóságok mai jelentése szerint az azeri erők lőni kezdték a Karabakh hadsereg állásait.

„Három katonája a Karabakh hadseregnek, mindegyik 20 éves, ennek a támadásnak a következtében meghalt” – áll a karabakhi védelmi minisztérium jelentésében. Az örmény hivatalnokok azzal vádolják az azeri oldalt, hogy megsértette az egy éve érvényben lévő tűzszüneti egyezményt, mely már több, mint egy éve fenntartotta a békét a régióban.

A legutóbbi összecsapásban – mely évtizedek óta a legsúlyosabb volt – 110 ember meghalt, s a helyzet csak azért nem eszkalálódott, mert Oroszország beavatkozott és kikényszerítette a tűzszünetet.

Hivatalosan Azerbajdzsán és Örményország háborúban van a tartomány miatt, melyet a 90-es években foglaltak el az örmény szeparatisták véres harcok árán. Ekkor körülbelül 30 000 ember halt meg, s végül egy törékeny egyezménnyel zárult a konfliktus, melyet 1994-ben kötöttek meg.

Bár hivatalosan mindkét fél a békét támogatja, a tartomány miatti összecsapások folytatódtak, újra és újra kiújulnak, s ez számos emberéletet követelt az elmúlt időszakban.

Azerbajdzsán többször is jelezte, hogy visszafoglalná a karabakhi régiót erővel, azonban Örményország, mely támogatja a keresztény örmény szeparatistákat, ezt nem engedné, sőt, bármilyen ilyen azeri kísérlet a két ország közötti totális háborúhoz vezethetne.

Orientalista.hu – Crusader

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑