Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 06. 17.

Összecsapások voltak Karabakhban – 3 ember meghalt

2017. 06. 17.

Három örmény katona halt meg egy, az azerbajdzsáni hadsereg által elkövetett támadásban, Karabakh tartomány határvidékén.

Az örmény szeparatista hatóságok mai jelentése szerint az azeri erők lőni kezdték a Karabakh hadsereg állásait.

„Három katonája a Karabakh hadseregnek, mindegyik 20 éves, ennek a támadásnak a következtében meghalt” – áll a karabakhi védelmi minisztérium jelentésében. Az örmény hivatalnokok azzal vádolják az azeri oldalt, hogy megsértette az egy éve érvényben lévő tűzszüneti egyezményt, mely már több, mint egy éve fenntartotta a békét a régióban.

A legutóbbi összecsapásban – mely évtizedek óta a legsúlyosabb volt – 110 ember meghalt, s a helyzet csak azért nem eszkalálódott, mert Oroszország beavatkozott és kikényszerítette a tűzszünetet.

Hivatalosan Azerbajdzsán és Örményország háborúban van a tartomány miatt, melyet a 90-es években foglaltak el az örmény szeparatisták véres harcok árán. Ekkor körülbelül 30 000 ember halt meg, s végül egy törékeny egyezménnyel zárult a konfliktus, melyet 1994-ben kötöttek meg.

Bár hivatalosan mindkét fél a békét támogatja, a tartomány miatti összecsapások folytatódtak, újra és újra kiújulnak, s ez számos emberéletet követelt az elmúlt időszakban.

Azerbajdzsán többször is jelezte, hogy visszafoglalná a karabakhi régiót erővel, azonban Örményország, mely támogatja a keresztény örmény szeparatistákat, ezt nem engedné, sőt, bármilyen ilyen azeri kísérlet a két ország közötti totális háborúhoz vezethetne.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑