Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 03. 01.

Összecsapott egymással az amerikai légierő és a szíriai légvédelem

2018. 03. 01.

Sajtójelentések szerint az USA megtámadta a szíriai kormánycsapatokat, a Szíriai Arab Hadsereg válaszolt

Február 27-én kora reggel jelentések érkeztek, hogy az USA vezette koalíció egyik repülőgépe csapásokat mért a szíriai kormányerőkre Szalhija falunál, Deir Ezzor tartományban. Kormánypárti források szerint a Szíriai Arab Hadsereg légvédelmi rakétákat lőtt ki az állásaikat megtámadó repülőgépre.

Később, ugyanazon a napon médiajelentések szerint elszórt összecsapások törtek ki a Szíriai Arab Hadsereg és az USA által támogatott (nem feltétlenül szíriai kurd!) milíciák között a CONOCO földgázfeldolgozó üzem közelében.

Február 28-án a helyzet továbbra is tisztázatlan a térségben, egyik fél sem adott ki hivatalos nyilatkozatot a jelentésekkel kapcsolatban. Habár ez nyilvánvalóan megmutatja a térségben uralkodó feszült helyzetet.

Szintén február 27-én, a Szíriai Arab Hadsereg reguláris egységei és a Köztársasági Gárda megtámadta az Ahrar Al-Sham és a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) vahhabita terrorszervezetek állásait Kelet-Goutha Adzsami körzetében. Szíriai kormánypárti források szerint a hadsereg elfoglalta a körzet legnagyobb részét. Február 28-án a harcok tovább folytatódtak.

Ettől függetlenül, szintén harcokat jelentettek Naszhbijahból, amelyért tovább zajlanak az összecsapások a korábbi jelentések ellenére, amelyek szerint a Tigris Alakulatok már felszabadították.

Idleb tartományban a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) vahhabita terrorista koalíció még mindig heves harcokat vív a “Szíriai Felszabadítási Front” (SLF) nevű dzsihádista szövetség fegyvereseivel, amely a Harakat Ahrar Al-Sham és a korábban az USA által támogatott Nur Al-Din Al-Zinki (gyereklefejező “mérsékelt ellenzéki”) militáns csoport tagjaiból alakult. Mostanáig az SLF dzsihádistái legalább 20 falut foglaltak el a rivális Al-Kaida terroristáktól. Mindkét fél különböző típusú haditechnikát és tüzérségi eszközöket használ.

Néhány helyi forrás azt feltételezi, hogy a muszlim testvériségi török kormányzat az SLF néven újragründolt dzsihádista frakciókat használja fel, hogy teljesen ellenőrzése alá vonja a Hajat Tahrir Al-Sham területeit és a fegyvereseit magához vonzva új “mérsékelt ellenzéki” koalícióba tömörítse össze a terrorszervezet híveit.

Afrin járásban tovább folytatódnak az összecsapások, azonban a Török Fegyveres Erők és a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) nevet viselő vahhabita militáns csoportok nem értek el számottevő területi nyereséget az kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) elleni harcban.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, South Front

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑