Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 01. 14.

Összefoglaló jelentés a szíriai hadszíntérről

2017. 01. 14.

Miközben a török-orosz megegyezéssel létrejött tűzszünet jobbára érvényben van szeret az országban, az “Iszlám Állam” terrorszervezet legyőzése vált elsődleges céllá a háborúban résztvevő felek többsége számára.

Észak-Szíria:

A Török Hadsereg megpróbálja elfoglalni a stratégiai fekvésű Al-Bab várost Kelet-Aleppoban, miközben a kurd ellenségeik Nyugat-Rakka térségén keresztül törnek előre.

Korlátozott eredményei ellenére a Török Hadsereg Al-Bab elleni offenzívája eléggé lefoglalta az “Iszlám Állam” terrorentitás erőit Aleppo tartomány keleti részén, arra kényszerítve azt, hogy sok tartalékát erre a frontvonalra összpontosítsa annak érdekében, hogy a többi “ellenzéki” dzsihádista csoport nehogy elfoglalja.

Délkeletre Al-Babtól a kurd vezetésű “Szíriai Demokratikus Erők” jelentős előrehaladást értek el Tabaka térségében, nyugatra Rakkatól, elfoglalva számos helyszínt a terrorista csoportoktól úton a Tabaka-gátig.

A következő napokban a Szíriai Arab Hadsereg várhatóan bekapcsolódik az “Iszlám Állam” terrorentitás elleni háborúba Aleppo tartomány keleti részén, mert megtette a végső előkészületeket az offenzívájára a Deir Hafer síkságon és Al-Bab körzetében.

szíria térkép 2017.01.12.

Szíriai főváros:
Damaszkusz tartomány a kormányerők és dzsihádista szervezetek közötti legkeményebb összecsapások helyszíne volt, amiatt az instabilitás és az erőszak központjává vált.

Eltérően több szíriai tartománytól a kormánycsapatok számos frontvonalon folytatnak harcot vahhabita terrorista szervezetek ellen, közöttük Kelet-Gouthaban és Wadi Al-Barada térségben.

Wadi Al-Baradaban tényszerűen a legnagyobb harctéri változások történtek ebben a hónapban Damaszkusz vidékén, amikor a Szíriai Arab Hadsereg 4. Gépesített Hadosztály, 42. Dandára folytatta a nyomásgyakorlást a Dzsabhat Fateh Al-Sham (korábban Al-Nuszra Front=Al-Kaida) terrorszervezetre, hogy feladják a térséget.

Csütörtökre a Szíriai Arab Hadsereg legnagyobb részben elfoglalta Baszima falut, ennek eredményeként a dzsihádista fegyveresek őrült gyorsasággal vonultak vissza a Barada-völgy középső részére.

Eközben Kelet-Gouthaban, a Szíriai Arab Hadsereg tíz nap megállás nélküli harc után nagyon közel van hozzá, hogy elfoglalja Harazma várost a Dzsaish Al-Iszlam és a Fajlakk Al-Rahman terrorszervezetek fegyvereseitől.

Északkeletre a fővárostól az FSA csoportjai megkísérlik kiszorítani az “Iszlám Állam” megmaradt terroristáit a Qalamun-hegység keleti nyúlványairól; ez viszonylag sikeres volt, mert ezek a csoportok nagy területeket foglaltak el az ISIS terroristáktól.

Szíriai sivatag frontvonalai:

Szíriai keleti részében kíméletlen harcok dúlnak az új évben, mert a kezdete óta a Szíriai Arab Hadsereg és az ISIS terroristák is kisebb hadműveleteket folytatnak egymás ellen Palmyrától nyugatra és Deir Ezzor tartományban.

Az ISIS terrorentitás nagy offenzíváját, amelyet a T-4 Katonai Repülőtér elfoglalására indított, hivatalosan is visszaverte a Szíriai Köztársasági Gárda 800. Ezrede, több mint két hétig tartó csatát követően.

A T-4 Katonai Repülőtér és körzetének sikeres megvédelmezése lehetővé tette, hogy a Szíriai Arab Hadsereg tisztogató műveleteket kezdjen a létesítmény térségében.

Válaszul a Szíriai Arab Hadsereg intenzív tüzérségi támadásaira és az Orosz Légierő kíméletlen bombázásaira, az “Iszlám Állam” terrorentitás fegyveresei felrobbantották a legfontosabb földgáz forrást, amely szíriai polgárok millióit látta el: a Hajjan Gáztársaság földgázelosztó központját.

Keletre Palmyrától az “Iszlám Állam” terrorszervezet már egy ideje nagy létszámú erőket mozgósít Deir Ezzor tartományban, ahogy közeledik a Szíriai Arab Hadsereg elleni tervezett nagy támadásuk ideje.

Elszórt összecsapásokat jelentettek Deir Ezzorból az új év napjaiban; azonban a döntő csata még nem kezdődött el.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑