Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 07. 05.

Összefognak Egyiptommal a V4-ek

2017. 07. 05.

Egyiptomnak a terrorizmus elleni küzdelemben és az illegális migráció visszaszorításában játszott szerepét méltatták kedden a visegrádi országok miniszterelnökei, akik Budapesten folytattak tárgyalásokat az észak-afrikai ország elnökével. Orbán Viktor szerint a líbiai válság kialakulásában felelőssége van Európának.

A visegrádi négyek (V4) kifejezték elismerésüket és megbecsülésüket Egyiptom elnökének azért a munkáért, amellyel stabilizálni próbálja országa térségét – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a V4-kormányfők és az egyiptomi elnök keddi budapesti csúcstalálkozóját követő sajtónyilatkozatában.

A Pesti Vigadóban tartott tanácskozásról a házigazda magyar kormányfő kifejtette, a terrorizmus, az illegális migráció és a Földközi-tenger déli térségének stabilitása, valamint az Egyiptom és Közép-Európa közötti gazdasági együttműködés helyzete, fejlesztése volt napirenden. A migráció ügyé­ben Orbán Viktor azt mondta, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnöknek és az észak-afrikai ország kormányának munkája, az Egyiptomban lévő több millió migráns ellátása, feltartóztatása, helyzetének konszolidálása érdekében tett erőfeszítése elismerést érdemel, az nemcsak Egyiptom, hanem az egész Európai Unió védelmét és stabilizálását szolgálja.

Közölte továbbá, hogy tárgyaltak Líbiáról, amely „nagy lecke az EU-nak”, mivel az ott kialakult helyzetért „felelősségünk van, hiszen mi, nyugatiak úgy avatkoztunk be annak az országnak az életébe, hogy nem volt életképes rendezési tervünk”. – Ezzel hozzájárultunk annak a területnek a destabilizálásához, és nekünk is megvan a felelősségünk abban, hogy Líbia északi határa őrizet nélkül, védtelen maradt, és kinyílt Európa felé – mondta a kormányfő, aki szerint a líbiai helyzet konszolidálására képes erőknek együtt kell működniük, hogy ismét legyen egy erős, a törvényeknek érvényt szerző politikai vezetése az afrikai államnak.

A Közép-Európa és Egyiptom közötti gazdasági együttműködés lehetőségének ügyében bizakodásának adott hangot a miniszterelnök, jelezve ugyanakkor: ma messze „a potenciál mögött van” ez a koo-peráció. Ezért Abdel-Fattáh esz-Szíszi azt javasolta, hogy jöjjön létre olyan speciális együttműködés Közép-Európa és az észak-afrikai ország között, amely ezeket a gazdasági lehetőségeket valósággá váltja – idézte a magyar kormányfőt az MTI. Orbán Viktor beszámolt egyúttal arról, hogy a néhány napja megkezdődött magyar V4-elnökségnek a küldetése úgy szól: „meg akarjuk erősíteni az EU-t belül is és kívül is”.

A visegrádi országok különleges helyzetben vannak az EU-ban és a világban, ezért Egyiptomnak érdemes megerősítenie a partnerségét a csoporttal – mondta Abdel-Fattáh esz-Szíszi a találkozó után. Az egyiptomi elnök különösen fontosnak nevezte az együttműködést a terrorizmus és a szélsőséges csoportok, ideológiák elleni fellépésben, továbbá az illegális migráció kezelésé-ben.

Robert Fico szlovák kormányfő kiemelte, Egyiptom fontos szerepet játszik a terrorizmus elleni harcban a mediterrán régióban, olyan ország, amely képes megvédeni határait és megakadályozni, hogy a területén át migránsok érkezzenek Európába.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szintén arról beszélt: Egyiptom képes megakadályozni, hogy az embercsempészek hajói elinduljanak partjaitól Európa felé. Líbiára kitérve arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország összeomlása miatt Líbia ma tranzitutat képez az illegális migránsoknak Európába. Ezért a V4-ek és Egyiptom közös érdekének nevezte Líbia stabilizálását.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök hangsúlyozta, a V4 és Egyiptom közös érdeke és felelőssége az embercsempészet és emberkereskedelem felszámolása, és együtt kell működniük az illegális migráció kiváltó okainak megszüntetésében.

Magyar Idők

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑