Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 10. 12.

Összehangolt hadműveletek az orosz légierő és a szíriai hadsereg között

2015. 10. 12.

Az Orosz légierő több szíriai tartományban támadta a damaszkuszi kormány ellen harcoló terrorszervezeteket. Eközben szíriai hadsereg és a szövetséges milíciák párhuzamosan a légibombázásokkal szárazföldi támadást indított és jelentős területeket foglalt vissza. Beszámoló a múlthét fontosabb eseményeiről.

Az Orosz Légierő bekapcsolódott az Észak-Hamaban zajló hadműveletekbe

orosz gépA Szíriai Arab Hadsereg 10. Páncélos Hadosztály 87. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) nagy kiterjedésű offenzívát indítottak Észak-Hamaban megtámadva a stratégiai fontosságú Al-Lataminah, Latmin, Kafr Zita és Kalat Al-Madikk városokat.

A hadművelet nagyszerűen indult a Szíriai Fegyveres Erők számára, amikor felszabadították Al-Mughajr, Markabat és Lahaja településeket és elfoglaltak három hegycsúcsot: Tal Uthamant, Tal Szakhart és Tal Szikiket a Liwa Szukkur Al-Ghaab, az FSA “101. dandára” és az Al-Kaida (Al-Nuszra Front) terrorszervezetek elleni heves harcokat követően.

Azonban az offenzívának rosszabb része is történt, amikor a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők túl mélyen nyomultak be Kafr Nabudah és Atszan településekre; mert ezek felszabadítása során haditechnikai eszközök semmisültek meg és magas volt a veszteség a Szíriai Fegyveres Erők soraiban.

Mindent összevetve a Szíriai Fegyveres Erők 33 hősi halottat és 10 páncélozott eszközt (harckocsit és gyalogsági harcjárművet) vesztettek amikor tovább nyomultak Kafr Zita és Latmin területén; emiatt más módon folytatódott az offenzíva csütörtökön, amikor kevesebb szárazföldi erő vett részt a hadműveletben és több légi csapás történt.

Az új megoldás sikert hozott csütörtök reggel, amikor az Orosz Légierő MI-24PN harci helikopterei több légi csapást mértek a vahhabita terroristák állásaira Kafr Nabudah , Kafr Zita, Latmin, Al-Latminah és Atszan településeknél.

A vahhabita megszállók közösségi média aktivistái szerint az Orosz Légierő harmincnál több ellenséges fegyverest likvidáltak és megsemmisítettek 3 páncélozott járművet.

Az Orosz Légierő folytatta a vahhabita terroristák elleni légi támadásokat péntek reggel; ez valószínűleg folytatódni fog, amikor tovább rombolják az “iszlamista” fegyveresek védelmi állásait.

A Szíriai Arab Hadsereg 4. Támadó Hadteste felkészül az Észak-Hamaban indított műveletekre. A  4. Támadó Hadtestet mostanában szervezeték meg főleg a hadsereg újonnan megalakított 2., 6. és 8. hadosztályaiból és néhány önálló dandárból:

As released by Syrian Arab News Agency – SANASyrian Arab Army’s 4th Corps Storming during preparations for the recent battle in Hama’s Countryside. The Syrian Arab Army’s 4th Corps Storming was recently formed consisting mainly from the Syrian Army’s newly formed 2nd, 6th and 8th divisions, and number of independent brigades.Syrian Arab Army

Posted by Syrian Arab Army on 2015. október 8.

 .

Az Orosz Légierő gyorsítja a Szíriai Arab Hadsereg előrenyomulását Kelet-Aleppoban; Dzsabbul (Jabboul) város felszabadult az ISIS uralma alól

syria army 3231A Szíriai Arab Hadsereg “Gepárd Alakulata” (a Tigris Alakulatok alegysége, különleges műveleti zászlóalj) együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) keményen lecsaptak az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terroristáira Dzsabbul városában, ami eddig erősségük volt Aleppo tartomány keleti területén. A katonák likvidáltak 26 ellenséges fegyverest és megsemmisítettek 4 páncélozott járművet, amelyek 23 milliméteres légvédelmi gépfegyverekkel voltak felszerelve.

Annak érdekében, hogy be tudjanak törni az ISIS terrorszervezet erősségébe a Gepárd Alakulatnak hatékony légi támogatásra volt szüksége, amit az Orosz Légierő nyújtott. Az orosz légi támogatás nem csak hatásos volt, hanem taktikai visszavonulásra kényszerítette a terrorszervezetet a városközpontból a keleti szektorba, hogy elkerüljék a harci repülőgépeknek az állásaikra zúduló kíméletlen csapásait.

Egy rövid ISIS elleni tűzharcot követően a keleti szektorban, a Szíriai Fegyveres Erők teljesen ellenőrzésük alá vonták Dzsabbul városát, három év óta először nem csak beléptek a városba, hanem mélyen tovább nyomultak Aleppo tartomány keleti területén.

A Szíriai Fegyveres Erők most csak három falunyi távolságra vannak a zárlat alatt lévő Kwejersz Katonai Repülőtértől a Deir Hafer-síkságon; azonban a jelenlegi előretörése ellenére Kelet-Aleppoban a Szíriai Arab Hadsereg haladása nem gátolta meg a terrorszervezetet abban, hogy naponta támadja a légi támaszpontot.

A kínai gyártmányú BJ2022 4x4-es kerékképletű terepjáró hivatalosan is szolgálatban áll a Szíriai Arab Fegyveres Erőknél.

A kínai gyártmányú BJ2022 4×4-es kerékképletű terepjáró hivatalosan is szolgálatban áll a Szíriai Arab Fegyveres Erőknél.

A Szíriai Arab Hadsereg támadásba lendült az Al-Ghaab-síkságon is; Orosz harci helikopterek támogatják az offenzívát

ghaab síkság syria army 4212Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) egy meglepetésszerű támadást indítottak az Al-Ghaab-síkságon Hama tartomány északnyugati részén annak érdekében, hogy visszafoglalják a Dzsaish Al-Fatah (“hódítás hadserege”) terrorista szövetség Al-Kaidához tartozó frakcióinak megszállása alatt álló területeket, amelyekre július-augusztus hó folyamán törtek be.

Azonban eltérően a korábbi elakadt vagy leállított offenzíváktól az Al-Ghaab-síkságon a Szíriai Fegyveres Erők most nem voltak híján a Szíriai Légierő támogatásának, sőt a hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők harcát most orosz MI-24PN harci helikopterek támogatták, aminek köszönhetően áttörték a Dzsaish Al-Fatah terrorista szövetség védelmi vonalát Al-Basha településen.

Nem sokkal ezelőtt Szíriai Fegyveres Erők teljesen ellenőrzésük alá vonták Al-Bashat miután biztosították a település déli szektorát az Al-Ghaab-síkság nyugati oldalán. Ebben a csatában a Hadsereg 9 katonája és nemzetvédelmis halt hősi halált, a haditechnikai eszközökben csak minimális károsodás keletkezett, ami jelentős különbség a szerdai Észak-Hamaban vívott ütközethez képest, ahol 33 katona vált mártírrá és 10 harckocsi és gyalogsági harcjármű semmisült meg.

Az Al-Ghaab-síkságon indult meglepetésszerű offenzíván kívül a Szíriai Fegyveres Erők nagy támadásba kezdtek Lattakia tartomány északkeleti részén is, ahol elfoglaltak négy magaslatot a Dzsub Al-Ahmar körzetében lévő ötből és felszabadították Kafr Adzsuz települést a stratégia fekvésű Szalma város közelében.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑