Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 02. 15.

Összetűzések robbantak ki Isztambulban

2016. 02. 15.

Összetűzések robbantak ki vasárnap kurdbarát tüntetők és a török rendőrség között: a hatóságok páncélozott járműveket vetettek be és könnygázzal oszlatták a tömeget, az incidens során ketten megsebesültek – közölte az AFP francia hírügynökség.

A demonstráció Isztambul Gazi negyedében történt, amely a török kormányt hevesen bíráló aktivisták gyűjtőhelyeként ismert. A tüntetők amiatt vonultak utcára, hogy tiltakozásukat fejezzék ki Ankara dél-törökországi, kurdok ellen folytatott katonai műveletei ellen, amelyek adataik szerint több tucatnyi polgári lakos halálát okozták.

Törökország délkeleti részén két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában kezdődtek újra a harcok a török hatóságok és a kurdok autonómiájáért küzdő, Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) között, amelynek 1984-ban indított kormányellenes felkelése óta már mintegy 40 ezren vesztették életüket.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök Angela Merkel német kancellárral folytatott vasárnapi telefonbeszélgetése során azt mondta, Ankara folytatja a kurdok elleni katonai műveleteit Észak-Szíriában is.

A török kormányfő leszögezte, továbbra is válaszolni fognak a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű, szíriai kurd fegyveres szervezet előrenyomulására.

Korábban az Egyesült Államok azt kérte Ankarától, hogy szüntesse be a szíriai területek elleni csapásokat.

Az elmúlt két nap a török hadsereg az észak-szíriai Azaz környékén támadta az YPG állásait, ahol a kurd erőknek az orosz légierő támogatásával sikerült elfoglalniuk egy katonai repülőteret a Bashar Al-Assad szíriai elnök ellen harcoló fegyveres csoportoktl.

Ankara nem nézi jó szemmel a kurdok katonai sikereit Irakban és Szíriában, mert attól tart, hogy határai mentén egy egységes kurd állam jöhet létre, amelyet nemzetbiztonsági kockázatnak tart különösen annak fényében, hogy délkeleti tartományaiban rengeteg kurd nemzetiségű lakos él.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑