Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2017. 08. 21.

Össztűz alatt az Iszlám Állam (videók)

Szinte minden frontvonalon támadják az Iszlám Állam terrorszervezet. Az iraki, kurd, szíriai és libanoni hadsereg erőteljes offenzívát indított ki felszámolja a terrorszervezet állásait. Kivétel egy kis ISIS enklávé ami Izraellel határos.

Több falvat is visszafoglaltak az Iszlám Állam terrorszervezettől az iraki kormányerők Tal Afar felszabadítására indított offenzívájuk első napján.

A Moszultól nyugatra fekvő, hajdan 200 ezres városban mostanra körülbelül kétezer dzsihadista és a hozzájuk tartozó 10-20 ezer civil lehet.

A hadvezetés arra számít, hogy Tal Afar széles utcáin könnyebb dolguk lesz, mint Moszul óvárosának szűk sikátoraiban volt.

Az iraki kormányfő, Haider al-Abadi tévébeszédben hirdette meg az ostromot mondván, hogy a terroristáknak nincs esélyük, a hadsereg és szövetségesei elszántabbak, mint valaha.

Szír-libanoni határ mentén

Kétfrontos küzdelem zajlik Libanon szíriai határszakaszán az Iszlám Állam terrorszervezet ellen. A libanoni oldalról a libanoni hadsereg indított offenzívát a megszálló dzsihadisták ellen, míg a szíriai oldalról a szintén libanoni, de széles körben terrorszervezetnek tekintett síita félkatonai mozgalom, a Hezbollah támadja a terroristák állásait a szíriai kormányerők szövetségeseként.

A hadsereg szóvivője az offenzíva első napjának elteltével arról számolt be, hogy visszafoglalták a határ mentén megszállt terület harmadát. Az Iszlám Állam terrorszervezet 11 állását számolták föl, és 20 fegyveresét ölték meg tűzharcban, tüzérségi, illetve légi támadásban. A hadseregnek tíz katonája sebesült meg, egyikük súlyosan.

A Hezbollah negyedik éve harcol a Szíriai Arab Hadsereg oldalán, és ezernél is több katonát veszített el Szíriában a terrorellenes háborúban.

Mindeközben  a kurd csapatok már hetek óta megrekedtek Rakka városánál. A város bevétele nehezen megy,de tovább folytatják az ISIS elleni offenzívát.

Izrael mellett jól érzi magát az ISIS

A Dél-Szíriában tevékenykedő iszlamista csoport egyike két évvel ezelőtt csatlakozott az  Iszlám Állam terrorszervezethez ezzel elismerve Abu Bakar Al-Bagdadit kalifának. A terrorszervezet által megszállt terület Jordániával a nyugat által támogatott iszlamista fegyveres csoportok ellenőrizte területtel illetve Izrael által megszállt Golán-fennsíkkal határos.

Dél-Szíria haditérképe. Piros: Szíriai Arab Hadsereg – Zöld: A nyugat által támogatott iszlamista csoportok élükön az FSA – Fekete: Iszlám Állam – Kék: Izrael által megszállt Golán-fennsík

A dél-szíriai ISIS-t ezidáig egyik határmenti hadsereg sem támadta meg. Sőt az utánpótlási forrásaikt is kizárólag Jordániából vagy Izraelből tudják beszerezni.

Orientalista.hu – Zenobia

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑