Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2017. 08. 21.

Össztűz alatt az Iszlám Állam (videók)

2017. 08. 21.

Szinte minden frontvonalon támadják az Iszlám Állam terrorszervezet. Az iraki, kurd, szíriai és libanoni hadsereg erőteljes offenzívát indított ki felszámolja a terrorszervezet állásait. Kivétel egy kis ISIS enklávé ami Izraellel határos.

Több falvat is visszafoglaltak az Iszlám Állam terrorszervezettől az iraki kormányerők Tal Afar felszabadítására indított offenzívájuk első napján.

A Moszultól nyugatra fekvő, hajdan 200 ezres városban mostanra körülbelül kétezer dzsihadista és a hozzájuk tartozó 10-20 ezer civil lehet.

A hadvezetés arra számít, hogy Tal Afar széles utcáin könnyebb dolguk lesz, mint Moszul óvárosának szűk sikátoraiban volt.

Az iraki kormányfő, Haider al-Abadi tévébeszédben hirdette meg az ostromot mondván, hogy a terroristáknak nincs esélyük, a hadsereg és szövetségesei elszántabbak, mint valaha.

Szír-libanoni határ mentén

Kétfrontos küzdelem zajlik Libanon szíriai határszakaszán az Iszlám Állam terrorszervezet ellen. A libanoni oldalról a libanoni hadsereg indított offenzívát a megszálló dzsihadisták ellen, míg a szíriai oldalról a szintén libanoni, de széles körben terrorszervezetnek tekintett síita félkatonai mozgalom, a Hezbollah támadja a terroristák állásait a szíriai kormányerők szövetségeseként.

A hadsereg szóvivője az offenzíva első napjának elteltével arról számolt be, hogy visszafoglalták a határ mentén megszállt terület harmadát. Az Iszlám Állam terrorszervezet 11 állását számolták föl, és 20 fegyveresét ölték meg tűzharcban, tüzérségi, illetve légi támadásban. A hadseregnek tíz katonája sebesült meg, egyikük súlyosan.

A Hezbollah negyedik éve harcol a Szíriai Arab Hadsereg oldalán, és ezernél is több katonát veszített el Szíriában a terrorellenes háborúban.

Mindeközben  a kurd csapatok már hetek óta megrekedtek Rakka városánál. A város bevétele nehezen megy,de tovább folytatják az ISIS elleni offenzívát.

Izrael mellett jól érzi magát az ISIS

A Dél-Szíriában tevékenykedő iszlamista csoport egyike két évvel ezelőtt csatlakozott az  Iszlám Állam terrorszervezethez ezzel elismerve Abu Bakar Al-Bagdadit kalifának. A terrorszervezet által megszállt terület Jordániával a nyugat által támogatott iszlamista fegyveres csoportok ellenőrizte területtel illetve Izrael által megszállt Golán-fennsíkkal határos.

Dél-Szíria haditérképe. Piros: Szíriai Arab Hadsereg – Zöld: A nyugat által támogatott iszlamista csoportok élükön az FSA – Fekete: Iszlám Állam – Kék: Izrael által megszállt Golán-fennsík

A dél-szíriai ISIS-t ezidáig egyik határmenti hadsereg sem támadta meg. Sőt az utánpótlási forrásaikt is kizárólag Jordániából vagy Izraelből tudják beszerezni.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑