Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 07. 08.

Ostromgyűrűbe zárták Aleppot: csapdában a terroristák

2016. 07. 08.

Sikeresen visszafoglalták a szír kormányhadsereg Tigris Alakulatai a Mallah mezőgazdasági üzemek déli részét Aleppónál, amivel elvágták az iszlamisták utolsó összeköttetési vonalát a külvilággal.

„Rengeteg fegyveres halt meg vagy sérült meg, a többiek pedig elmenekültek a csatatérről, mielőtt a hadsereg teljesen körbezárta volna őket” – közölte az Al Masdar News forrása, aki szerint az orosz légicsapásoknak köszönhetően megsemmisítették a fegyveresek erősítéseit.

A körbezárás tényét azóta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet is megerősítette. Közölték, a kormányerők támadásuk során egy kilométerre közelítették meg a Castello utat. Ezt az utat korábban csak az élet útjaként emlegették, mert itt nemcsak fegyvereket, hanem élelmiszert is szállítottak a iszlamistáknak. Néhány hete azonban az orosz vadászgépek teljes erővel bombázni kezdték ezt a vonalat, ami miatt végül a „halál útjára” változott a korábbi név.

Óriási erőket mozgósítottak

Mint arról portálunk korábban beszámolt, a harcoló felek óriási erőket mozgattak meg Aleppóért, ami Szíria második legnagyobb városa. Aszad már korábban erre a területre rendelte a Tigris Alakulatokat, melyet kedvenc parancsnoka, Szuhejl al-Hasszán – vagyis becenevén a Tigris, arabul: al-Nimr – vezet. Nekik itt az volt a feladatuk, hogy csapást mérjenek a Handarattól délre fekvő területekre, majd elérjék a szövetséges kurdok ellenőrzése alatt álló Sejk Makszúd negyedet, illetve a kormányerők által már ellenőrzött városrészeket.

Lendületben a kormányerőkDe a dzsihadisták sem tétlenkedtek: az an-Núszra Front 8000 harcost összpontosított Aleppó délnyugati szélére, északra pedig 1500-at, akik tankokkal közelítették meg a helyszínt. A terrorisák dolgát azonban alaposan megnehezítette, hogy Aleppó tartomány északi részén összecsaptak az Iszlám Állammal, és bár több, a török határ mentén fekvő települést visszafoglaltak, a manőver lekötötte az erőik egy részét.

aleppo térkép

Az elmúlt hetek súlyos tüzérségi és légitámadásai időnként járhatatlanná tették az utat, de a csütörtöki támadás még egyszerűbbé tette a szíriai hadsereg számára az útvonal tűz alá vételét, elvágva az ellenzék kezén lévő kerületeket a városban, amelyeket csak félig tartanak ellenőrzésük alatt a kormányerők.

A kormányerők a mostani bekerítés után már sokkal jobb pozícióból folytathatják a város visszavételét, ami korántsem lesz egyszerű feladat. Az iráni Fars hírügynökség szerint ugyanis a város negyven százalékát olyan szervezetek tartják ellenőrzésük alatt, mint az iszlamista Dzsais al-Iszlam és az Ahrar as-Sam, vagy a hírhedt an-Nuszra Front.

Tigris alakulatok

Szuhejl al-Hasszán, a Tigris alakulatok vezetője (jobbra)

A Tigris alakulatok áttörése most pedig olyan erejű volt, amit a fegyveres csoportok már nem tudtak tartani. A dzsihadisták csoportjai súlyos harcokban igyekeznek visszafoglalni a csütörtökre virradóan elvesztett területeiket a Castello nevű útvonal mellett. „Jelenleg senki sem tud sem be-, sem kijutni Aleppoból” – mondta Zakaríja Malahifdzsi, az egyik aleppoi fegyveres csoport szóvivője. Egy másik, szintén a térségben működő fegyveres csoport tisztségviselője hozzáfűzte: „minden csoport küldött erősítést, és azon vannak, hogy visszavegyék a Szíriai Arab Hadsereg által elfoglalt állásokat, de a helyzet nagyon rossz, ugyanis a kormányerők erős légi fedezettel rendelkezett az éjjel”.

Magyar Nemzet korrigálva 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑