Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2017. 09. 19.

Ötszáz dzsihadistának a családtagjait akarják kiutasítani Irakból

2017. 09. 19.

Irak kiutasítaná az Iszlám Állam terrorszervezet harcosainak 509, külföldi állampolgárságú feleségét, akiket 813 gyermek társaságában a Tel Kaif-i fogolytáborba vittek a hétvégén, miután a dzsihadisták egykori fellegvárában, Moszulban elfogták őket – közölte hétfőn a Ninive kormányzósági tanács egyik tagja.

Az iraki hatóságok szerint az Iszlám Állam szélsőségeseinek összesen 2897 családtagja van őrizetben. Hozzátették: a kurd pesmerga harcosok 1573 iraki nőt és gyermeket, valamint több mint 1300 külföldit adtak át.

A foglyok jelenleg az iraki biztonsági erők oltalma alatt állnak, a kitoloncolásra várók ügyét a hatóságok kivizsgálják. Korábban az iszlamisták feleségeit Moszultól 60 kilométerre délre, egy másik táborban tartották őrizet alatt, amit nemzetközi szervezetek felügyeltek.

Az iraki biztonsági erők egy névtelenséget kérő magas rangú tisztségviselője szerint az 509 nő és 813 gyermek 13 különböző – európai, ázsiai, arab, afrikai és dél-amerikai – országból származik. A bagdadi vezetéshez közel álló forrásból úgy tudni, a dzsihadisták feleségei közül nagyjából 300-an török állampolgárok.

A Norvég Menekült Tanács (NRC) segélyszervezet pedig úgy tudja, a nők és gyermekek nagy része Törökországból, Azerbajdzsánból, Oroszországból és Tádzsikisztánból származik.

„Az országba illegálisan jött külföldiekről van szó”

– emelte ki egy névtelenül nyilatkozó iraki miniszter az AFP francia hírügynökségnek. Hozzáfűzte: jogi intézkedéseket kell foganatosítani ellenük, mivel őrizetbe vételük idején terroristák által uralt térségben tartózkodtak.

Az iraki hadsereg Moszul felszabadítása után júliusban a dzsihadista szervezet számos külföldi tagját vette őrizetbe, köztük négy német nőt is. A Der Spiegel című német magazin szerint a német ügyészség már vádat emelt ellenük terrorszervezeti tagság miatt.

Egyikük egy szászországi lakos, egy másik Csecsenföldön született német állampolgár, illetve egy marokkói gyökerekkel rendelkező nő és huszonéves lánya.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑