Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Terrorelhárítás

2016. 01. 13.

Ötven ország konkrét lépésekről állapodott meg a terrorizmus ellen

2016. 01. 13.

Ötven ország kormányképviselői és terrorizmus elleni küzdelemmel foglalkozó tisztviselői hétfőn Hágában arról állapodtak meg, hogy egy több mint hatvan intézkedést tartalmazó lista közös végrehajtásával fokozzák a terrorizmus elleni küzdelmet. Az intézkedések elsősorban a külföldi harcosok megfigyelését célozzák.

„Közösen kell megoldást találnunk arra a problémára, amelyet a külföldi terrorista harcosok jelentenek. Rendkívül gyakorlatias műveleti javaslatok széles köréről született megállapodás” – közölte Bert Koenders holland külügyminiszter a Globális Terrorizmusellenes Fórum (GCTF) és az Iszlám Állam elleni globális koalíció közös egynapos ülését követően.

Az eredményekről szóló hatoldalas jelenés olyan intézkedéseket tartalmaz, mint például az információcsere felgyorsítása és fokozása, a külföldi harcosok útvonalainak, a dokumentumok használatának és a toborzásnak a felderítése és a beavatkozás, a finanszírozásuk megakadályozása és a külföldi terrorista harcosok újraintegrálásának és deradikalizálásának megkönnyítése. A résztvevőket az intézkedések végrehajtására sürgették.

„Egyetértettünk abban, hogy jobban, okosabban és gyorsabban kell információt cserélnünk” – hangsúlyozta a holland külügyminiszter, és megjegyezte, hogy Hollandia a terrorizmus elleni harc katalizátora akar lenni.

„Az információcserét precízebbé kell tenni több területen is” – mondta.

Például meg kell osztanunk a külföldi terrorcsoportokhoz csatlakozók információit, hogy más országok és szervezetek, például az Europol és az Interpol többet tudjanak a külföldi terrorista harcosok mozgásáról.

Az országoknak meg kell osztaniuk a szankciós listákat, hogy széles körben ismertté válljanak azok a magánszemélyek és szervezetek, amelyeknek befagyasztották a vagyonát, derül ki a konferencia után kiadott nyilatkozatból.

A lehető legtöbb információt kell elérhetővé tenni kellő időben az Interpol és az érintett adatbankok, például az Europol számára a külföldi terrorista harcosok mozgásáról hazájuk és más országok között. Az ügynökségek adatbankját napi rendszerességgel frissíteni kell az utazások útvonalával és a toborzó hálózatokkal, kapcsolatos információkkal, továbbá a hamis, lopott vagy elvesztett személyazonossági okmányok előállításáról és használatáról.

Orientalista.hu (Nemzetközi Kínai Rádió)

Megosztom:

,
Back to Top ↑