Cadmus fordítás Cadmus
Hungary Helps

2018. 05. 24.

Övék a mennyek országa – Siklósi Beatrix filmje: kötelező megnézni!

2018. 05. 24.

2018 április végén egy 6 napos forgatáson vett részt a háború sújtotta Szíriában Hölvényi György európai parlamenti képviselő, Böjte Csaba és Sajgó Szabolcs szerzetesek, valamint az MTVA kétszemélyes forgatócsoportja: Siklósi Beatrix és Marossy Géza. Az út során a porig bombázott Aleppóban. Homszban, Maalulában és Damaszkuszban találkoztak az üldözött keresztény közösségek vezetőivel, a sokat szenvedett családokkal. Személyes vallomások, döbbenetes találkozások, drámai történetek a bibliai tájon élő keresztények áldozatvállalásáról az Övék a mennyek országa c. dokumentumfilm sorozat újabb részében, amelynek bemutatója Pünkösdhétfőn volt a Duna Televízióban.

E blog rendszeres olvasóinak talán nem kell bizonygatnom, hogy köztévé – és semmilyen más – dokumentumfilmet itt soha nem „reklámoztam”.

Ez kivétel. És ehhez annyit, hogy Siklósi Beatrix olyan, kivételes ember, akinél jobbat nem igen tudna találni magának a köztévé.

Nyilván nem véletlen, hogy oly hosszú időn át volt a balliberális hordák céltáblája.

Siklósi Beatrix volt olyan kedves, hogy külön e blog olvasóinak ezt az összefoglalót küldte:

Övék a mennyek országa – sorozat az üldözött keresztényekről.

  1. rész – tavaly májusban még a háború idején Irak
    2.rész – tavaly november, kopt keresztények Egyiptom

3.rész – 2018 tavasza – Irak-Jordánia, a konkrét magyar segítség bemutatása – erbíli iskola átadása, Teleszkopf város újjáépítése, erbíli klinika gyógyszerellátásának biztosítása.

4.rész – Szíria

A világban, de különösen a Közel-Keleten üldözött keresztények sorsa a legkevésbé vívja ki a nemzetközi közvélemény és média figyelmét, holott ma már történelmi tény, hogy jelenleg a legüldözöttebb vallás a világban a keresztény vallás. Mégsem születnek több órás dokumentumfilmek sem a Reuters sem a CNN sem más világhírű ügynökségek, TV társaságok által.A keresztények, így kiemelve, mint a bibliai tájak őslakosainak számító közösség és annak kiirtása mintha csendben, mindenféle felhajtás nélkül történne. Összemosva más vallási közösségekkel, muzulmánokkal…

Szíriába nagyon nehezen lehetett bejutni, a helyi keresztény közösségek vezetőinek, mindenekelőtt II. Ignác Efrém pátriárkának köszönhető, hogy végül is bevállaltuk a nem kis veszéllyel járó utat. Hölvényi György európai parlamenti képviselő pedig több hónapos előkészítő munka után állította össze a végleges programot.

A csapat tagjai: Hölvényi György, Böjte Csaba, Sajgó Szabolcs szerzetes atyák valamint a közmédia részéről Marossy Géza operatőr és jómagam.

A forgatás a gútai merénylet után nem sokkal történt. 4 város fért bele a 6 napos útba. Aleppó, Homsz, Maalula és Damaszkusz.

Általános és mindannyiunk számára megdöbbentő élmény volt, hogy ezek az emberek, akik mind a mai napig szó szerint életveszélyben élnek, hiszen sosem tudni, hol mikor, milyen megfontolások alapján hullik a fejükre egy bomba, kitartóak, hűségesek, mélyen hívők és elszántak.Akik maradnak, tisztában vannak a küldetésükkel: nem halhat ki a kereszténység Jézus földjén.

A hit erősségéből fakad, hogy akik maradnak, mindezt a küldetést derűvel, szelídséggel és mélységes alázattal végzik. Nincs számonkérés, ökölrázás.

A legnagyobb segítség számukra, ha odamegyünk és éreztetjük velük, hogy nincsenek egyedül. Kiállunk mellettük. Nem hagyjuk őket magukra. Többen aláhúzták, hogy a kereszténység jelenlétének megmaradása ebben a térségben a kereszténység bölcsőjében a legfontosabb. Ha a gyökér elszárad, a növény maga is elpusztul.

Ami a napi konkrét segítséget jelenti számukra, az a biztonság megteremtése, a lakhatás biztosítása, oktatás és, ahogy Reményik Sándor mondta: a templom és az iskola. Megvannak győződve arról, hogy háttér nagyhatalmak játszmáinak vannak kitéve. Üzenik: hagyják őket békén! Bombákkal, rakétákkal “demokráciát “teremteni álságos, hazug dolog.

Nagyon nagyra értékelik a magyar segítséget. A kormány és minden magyar ember támogatását. Ma már Aleppóban, Homszban a keresztény emberek, akik magyar segítséggel építhetik újjá a romokból lakásaikat, házaikat tudják ,hogy van a világban egy kis ország Magyarország, amely segítőkész emberekből áll.

Itt szinte minden családban van kit gyászolni. De ami még erőt ad nekik, az a közösség életben tartó ereje. Itt az emberek nem hagyják magukra egymást.

Hűség, béketűrés, kitartás, erő és mélységes hit…ezek azok az értékek, amelyek ezeket az embereket Jézus méltó követőivé teszik és szinte biztos, hogy Övék lesz a mennyeknek országa.

Lovasistvan.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑