Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 01. 20.

Pakisztán az USA-t hibáztatja a régió évtizedek óta tartó instabilitása miatt

2016. 01. 20.

A pakisztáni miniszterelnök egy magas rangú tanácsadója Amerikát hibáztatta a térségben “évtizedek óta tartó instabilitás” miatt, mondván Washington külpolitikája áll a militáns csoportok, különösen a Daes (Daesh, ISIL) térnyerése mögött.

Egy hétfői, Iszlámábádban tartott szenátusi ülésen a pakisztáni miniszterelnök nemzetbiztonsági és külügyi tanácsadója, Sartaj Aziz kifejtette, hogy az elsősorban Irakban és Szíriában tevékenykedő Daes egy mellékterméke a régióban régóta futó washingtoni programnak.

Ez az Amerika teremtette meg Pakisztán törzsi területein az 1980-as években működő militáns csoportokat, és hagyta ott őket, miután a szomszédos Afganisztánban a volt Szovjetunió háborúja véget ért – mondta.

“Ez járult hozzá a Pakisztánban és a régióban lévő instabilitás évtizedeihez”, hangsúlyozta a pakisztáni tisztviselő.

Kiemelte, Washington ugyanezt a politikát ismétli régió szerte, amely egyúttal előkészítette a terepet a Daes megjelenésének a Közel-Keleten.

Észrevételeit az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama múlt héten tett megállapításaira tette válaszul, aki néhány helyi kormány, köztük Pakisztán politikáját okolta a régióban lévő bizonytalanság miatt.

Az instabilitás a világ számos részén évtizedeken keresztül fog folytatódni – a Közel-Keleten, Afganisztánban és Pakisztánban, Közép-Amerika részein, Afrikában és Ázsiában”, jelentette ki Obama.

Aziz azonban azt mondta, a “Barack Obama amerikai elnök által mutatott aggodalmak alapvetően ellentmondásban álltak a valósággal”.

Obama jóslata nem fog valóra válni, ha Pakisztán továbbra is szilárdan ellenáll a belső és külső fenyegetéseknek, mondta a tanácsadó.

Pakisztáni offenzíva

Pakisztán egy kiterjedt offenzívát indított a militánsok búvóhelyei ellen szerte a szélsőséges erők által sújtott északnyugati törzsi régiókban 2014 júniusa óta, amikor is fegyveres merénylők a Karachi Nemzetközi Repülőtér elleni halálos támadása véget vetett a kormány militánsokkal folytatott akadozó és nem túl sok reménnyel kecsegtető béketárgyalásainak.

Az ország hadserege 2014 decemberében fokozta a katonai műveleteket, miután a tálibok oldalán harcoló szélsőségesek egy Peshawarban lévő iskola ellen indítva támadást több, mint 150 emberrel, többségükben gyermekkel végeztek.

A pakisztáni hadsereg közlése szerint több, mint 3.600 fegyverest öltek meg a művelet megkezdése óta.

Több ezer pakisztáni vesztette életét bombázásokban és más militáns támadások során 2001 óta, amikor Pakisztán szövetségre lépet lépett az USA-val az úgynevezett terror elleni háború nevében. Még több ezren váltak földönfutóvá az országon átsöprő erőszakhullám miatt.

 2004 óta végez az USA dróntámadásokat militáns célpontok ellen többek között Pakisztánban és Afganisztánban, de az adatok azt mutatják, hogy a legtöbb esetben civilek az áldozatai ezeknek a támadásoknak.

Iszlámábád többször elítélte Washingtont a Pakisztánban végrehajtott dróntámadások miatt, mivel ezzel megsérti az ország szuverenitását.

Az ENSZ és számos emberi jogi szervezet az Egyesült Államokat tartja a világ első számú “célzott gyilkosságokat” végrehajtó országának, nagyrészt a Pakisztánban és Afganisztánban elrendelt dróntámadások következtében.

Orientalista.hu – (Press TV, persianews.vcp.ir)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑