Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2016. 04. 20.

Pakisztán: Bátor keresztények az igazságért

2016. 04. 20.

Pakisztánban egyetlen ember sem akad, aki megvédi a keresztény közösségeket? De igen, vannak. Az egyik legjobb példa a muzulmán Szalman Taszír, Pandzsáb állam 2011 januárjában meggyilkolt kormányzója, vagy a katolikus Shahbaz Bhatti, az iszlámábádi központi kormány kisebbségügyi minisztere. Őt 2011. március 2-án ölték meg iszlámista támadók. „Krisztusért élek, és érte is halok meg” – mondta korábban talán megérezve a halál közelségét.

De ma is vannak hozzájuk hasonlók, akik ki mernek állni az igazságért: Sohail Johnson és Aslam Pervaiz Sohatra keresztény aktivisták, vagy a muzulmán Asma Jahangir ügyvédnő.

„Olyanok vagyunk, mintha testvérek lennénk – mondja Sohail Johnson –: elválaszthatatlanok.” Shahbaz Bhatti meggyilkolása sem tudta elhallgattatni őket. Megalakították az irgalmas szamaritánus bibliai példája szerint működő Sharing Life Ministries Pakistan nevű szervezetet, amely országszerte ismertté vált. 2010-ben nekik köszönhetően ismerte meg a világ Martha Bibi esetéből, hogy mennyire vissza lehet élni a hírhedt blaszfémia (istentagadás) törvénnyel. A felperes a koholt váddal akart megszabadulni attól a kölcsöntől, amelyet a keresztény nővel és férjével kötött adásvételi szerződés értelmében vissza kellett volna fizetnie nekik.

Egy 12 éves keresztény kislány eltitkolt halála

Egy másik eset szintén Sohail és Aslam bátorságának hatására került nyilvánosságra. Shazia Maszih 12 éves keresztény lányt 2010 elején halálra kínozta a főnöke. Már előtte is hónapokon át rabszolgaként dolgoztatta őt a házában, ütlegelte, megerőszakolta, majd lelökte a lépcsőn. Az emberi jogi aktivisták tiltakozása óriási nemzetközi fölháborodást keltett. A tettes nem kisebb személy mint Chaudry Naím, a Lahore Bar Association egykori elnöke. A Lahore Bar Association befolyásos ügyvédek exkluzív klubja, amelynek vezető szerepet tulajdonítanak Pakisztán állam megalapításával kapcsolatban.

Sohail és Aslam nyilvánosan követelte az igazság kiderítését, és a meggyilkolt lány holttestét fölravatalozták a lahori parlament épülete előtt. A tüntetésen több száz keresztény vett részt. A megmozdulás hatására őrizetbe vették a tettest. Shahbaz Sharif, Pandzsáb tartomány miniszterelnöke szükségesnek látta, hogy személyesen fejezze ki részvétét a megölt kislány szüleinek. Chaudry Naím végül nagy összegű kártérítést fizetett a szülőknek, és így elkerülhette a börtönt. Korábban mindig új boncolási jegyzőkönyvet kellett bemutatni, ami bizonyította, hogy a gyerek természetes halállal halt meg.

Hamis vád miatt menekülnie kellett

A Sharing Life Ministries Pakistan szervezetben végzett kitartó és veszélyes munkájuk miatt most Sohail és Aslam is osztozik a pakisztáni keresztények sorsában. A Lahor Youhanabad nevű negyedében 2015. március 15-én két templom ellen elkövetett merénylet után több mint 100 kereszténnyel együtt őket is megvádolták azzal, hogy részt vettek két muszlim megölésében, akiket a földühödött tömeg a helyszínen azonnal meglincselt a templomokat ért támadást követően.

A hatóságoknak jó okot adott a tragédia, hogy kivonják a forgalomból mindkét keresztény aktivistát. Aslam már egy éve börtönben ül, míg Sohail családjával külföldre menekült.

Velük most Shahbaz Bhatti után a pakisztáni keresztények újabb két jelentős képviselőjét sikerült elhallgattatni. Asma Jahangir ügyvédnő 2015 tavasz óta küzd a háromgyermekes Aslam kiszabadításáért. Pandzsábban nyomorgó családja azt sem tudja, honnan teremtsék elő a napi megélhetéshez szükséges pénzt.

Közben az emigrációban élő Sohail is megpróbálja valahogy eltartani a családját. „Szeretem a hazámat és az ottani embereket, úgyhogy amint lehet, visszatérek” – mondta a CSI képviselőjével 2016 januárjában folytatott beszélgetésben.

Tanult lekezelés

Megkérdeztük tőle, miért olyan nehéz békét teremteni Pakisztánban. „Az emberek azt teszik, amit maguk körül látnak. Ez egy tanulási folyamat. Vannak, akik zongorát tanulnak, mások lovagolnak vagy olvasnak. Nálunk a muzulmánok vannak többségben, akik a nem muszlimokat a nőkkel együtt alacsonyabb rendűnek tartják, ezért lenézik őket. Olyan ez, mint egy programozási hiba az agyban: visszavonni majdnem olyan nehéz, mint egy zongoravirtuózból újra kezdőt csinálni, vagy analfabétává tenni egy könyvmolyt. De meg vagyok győződve róla, hogy Isten segítségével a látszólag lehetetlent is el lehet érni.”

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑