Cadmus fordítás Cadmus
Pakisztán

2015. 10. 13.

Pakisztán: Jézushoz hűek mindhalálig

2015. 10. 13.

A pakisztáni keresztény közösségek sorsa tele van szenvedéssel. Terheket hordoznak, ahogy Jézus a keresztet, gúnyolják és kicsúfolják őket. A mélyből csak néhányuknak sikerül újra kiemelkednie. A CSI a 2015. júliusi tragédia túlélőinél járt.

A CSI 2007 óta van jelen Pakisztánban. Dokumentáljuk az ottani keresztények szenvedéseit, és ahol lehet, enyhítünk rajtuk. A rendszeres vallási alapú kirekesztés mellett ma már szabályosan vadásznak a vallási kisebbségek tagjaira, akik a 200 milliós össznépesség alig 2%-át alkotják.

Pesavár a merénylet túlélői együtt ünnepelnek

Pesavár a merénylet túlélői együtt ünnepelnek

Az életét áldozta

Fehmida nem vesztette el az életkedvét. Mellette Gunnar Wiebalck, a CSI munkatársa.

Youhanabad, 2015. március 15: öngyilkos merénylők levegőbe akarnak röpíteni két zsúfolásig telt templomot Lahore egyik keresztény gettójában. Rettenetes tervük azonban besül: a kapuőrök saját életük föláldozásával föltartóztatják az élő bombákat, hogy megmentsék hittestvéreiket. A tervezett több száz keresztény halott helyett „csupán” tucatnyi őr, járókelők, és az utca szemközti oldalán árusító muzulmán kereskedő veszti életét.

A CSI már másnap a helyszínre érkezett, és máig gondoskodunk a súlyos sebesültekről – köztük egy költséges műtéten átesett családapáról – és az elhunytak hozzátartozóiról.

Találkozás a túlélőkkel

De segítettük a 2013. szeptember 22-én Pesavárban történt merénylet több száz sérültjét is. Az anglikán Mindenszentek temploma elleni támadás 127 halálos áldozatot követelt.

2015. július 3-án a pesavári templom megtelt túlélőkkel és hozzátartozókkal. Latif atya, a CSI Karacsiban élő partnere szervezte az utazást az afganisztáni határ közelében álló, talibán fellegvárnak tartott Pesavárba.

Bár a jelenlévők egészségüket, gyermekeiket és rokonaikat egy templomban vesztették el, most mégis mindannyian újra összegyűltek az Istenházában. Köztük volt a tanárnő Fehmida, aki férjét, William Gulamot és lányait, Mirabot és Noelt gyászolja. Az özvegy azóta már járógéppel tud járni, és 2015 márciusa óta újra tanít.

Rendíthetetlen hit

Adeng hasába fúródott egy repesz

Fehmida megjárta a poklok poklát. Ennek ellenére így beszél: „A hitem megmentett.” Gyásza földolgozásában segítette őt a biblia, amely megjövendölte a keresztények üldözését.

Sabra Zulfiqar négygyermekes édesanyának egy repesz fúródott az arcába, ami miatt elvesztette egyik szemét, de boldogan ölelte át a CSI képviselőjét. A fehér hajú Hanif Maszih édesapa is megérkezett, aki fiát, Sharoont gyászolja. A fiatalember megpróbálta ellökni az egyik öngyilkos merénylőt, és így vesztette életét. A szinte még gyerek Asalan mutatja az arcán rosszul összeforrt heget. Neki plasztikai műtétre lesz szüksége.

„Pesavári látogatásaim mindig az áldozatokra és a mérhetetlen szenvedésre emlékeztetnek. Mégis csodálatos látni, hogy az emberek nemcsak vigaszt nyertek, hanem újra talpra tudtak állni” – mondta Latif atya.

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑