Cadmus fordítás Cadmus
Pakisztán

2019. 08. 09.

Pakisztán: Konferencia az iszlám hitre kényszerítő térítésről

2019. 08. 09.

„A nyugat és a nemzetközi média sokat tehet a pakisztáni vallási kisebbségek védelmében.” Így fogalmazott Tabassaum Yousaf katolikus ügyvédnő, aki augusztus 8-ra konferenciát szervezett a Szükséget Szenvedő Egyház katolikus jótékonysági szervezettel a karacsi sajtóklubban.

A tanácskozás középpontjában az a drámai jelenség áll, amelynek értelmében vallási kisebbségekhez tartozó fiatal nőket és serdülőlányokat arra kényszerítenek, hogy térjenek át az iszlám hitre. „Minden évben legalább ezer lányt rabolnak el, erőszakolnak meg és kényszerítenek arra, hogy áttérjenek az iszlám vallásra és hogy házasságot kössenek elrablóikkal” – állítja a pakisztáni katolikus ügyvédnő. Ez a csapás minden vallási kisebbséget érint, de elsősorban a keresztényeket és a hindukat. A Szükséget Szenvedő Egyház katolikus jótékonysági szervezet együttműködésével szervezett konferenciát azért most tartják, mert Pakisztánban augusztus 11-én ünneplik a Kisebbségek napját. A tanácskozáson részt vesz Joseph Coutts bíboros és más vallások képviselői, köztük az iszlám vallási vezetők is.

A kisebbségek védtelenek a pakisztáni jogrendben

Az érintett nők és kislányok családjai gyakran teljesen védtelenek a pakisztáni jogi rendszerben, amely szerint az iszlám hitre térés megtámadhatatlan. A konferencia célja az is, hogy megvizsgálja azokat az intézkedéseket, amelyek Pakisztánban lehetővé tehetnék nemcsak a kisebbségek védelmét, hanem azok fejlődését is. „A fiataljaink nem jutnak hozzá megfelelő oktatáshoz, ezért a munkakeresés terén is hátrányos helyzetbe kerülnek” – hangsúlyozza az ügyvédnő. Coutts bíborossal és más vallások vezetőivel együttműködve egy tíz pontból álló kérvényt állított össze a kisebbségek előmozdítása érdekében, amelyet aláírnak majd a konferencia résztvevői.

Tíz pontból álló kérvény

A dokumentum első pontja, hogy 18 éves korhoz kössék a házasodás lehetőségét. A kilencedik pontban pedig törvényi védelmet kérnek emberrablás és kényszerített áttérítés ellen, amelyeket az iszlám vallás sem engedélyez. Ezt Imran Khan miniszterelnök is megerősítette egy hivatalos beszédében a Kisebbségek napján. A kormányfő a nem muzulmán lakosok védelmére hívott, utalva Mohamedre, aki ezt tette Medinában. A pakisztáni kisebbségek nem elégszenek meg pusztán a védelem elérésével. Szeretnének aktívan is hozzájárulni az ország fejlődéséhez. Azt kérik, hogy nevezzenek ki egy szövetségi kisebbségi minisztert, amely pozíciót nem töltöttek be Shabhaz Bhatti meggyilkolása, vagyis 2011 óta. A tíz pont egyikében a diszkrimináció ellenes törvények bevezetését kérik, valamint azt, hogy a kisebbségek számára hozzanak létre ösztöndíjakat a pakisztáni és más kormányok támogatásával.

A nemzetközi közösség és a Nyugat álljon ki a pakisztáni kisebbségek mellett

„A külföldi kormányoknak biztosítékot kellene szerezniük arra, hogy segélyeik a nem muzulmán hitüekhez is eljutnak. Ez különösen is elvárható azoktól a nyugati nemzetektől, amelyek papíron legalább is keresztények és szívükön kellene, hogy viseljék hittestvéreiket.” A nemzetközi közösségtől és kiemelten a Nyugattól továbbá azt kérik, hogy adjanak hangot az igazságosság és a jogok iránti igényüknek, ahogy ezt a Szükséget Szenvedő Egyház katolikus jótékonysági szervezet teszi kezdettől fogva. Asia Bibi esete mutatja, hogy a nemzetközi figyelem mennyire meghatározó a pakisztáni kisebbségek védelme szempontjából. Ezért fontos felhívni a figyelmet azokra a nehéz körülményekre, amelyek között élnek.

Tabassaum Yousaf katolikus ügyvédnő végül háláját fejezi ki Ferenc pápának a pakisztáni keresztények nevében közelségéért, imáiért – olvasható a Szükséget Szenvedő Egyház katolikus jótékonysági szervezet közleményében.

Vaticanews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑