Cadmus fordítás Cadmus

Palesztin halászhajókat támadott meg az izraeli haditengerészet

2016. 01. 07.

A gázai övezet partjaihoz közel izraeli hadihajók indítottak támadást palesztin halászhajók ellen.

A 2007 óta izraeli blokád alatt lévő gázai övezet lakosai számára fontos bevételnek számít a halászat.  Több ezer mélyszegénységben élő palesztin család férfitagjai próbálják a mindennapi betevőt halászatból megkeresni.

Kedden késő este az izraeli haditengerészet tüzet nyitott palesztin halászhajókra. A támadásban egy halászhajó teljesen megsemmisült.

A nyolc éve tartó izraeli blokád 2014 augusztusáig csak három tengeri mérföldig engedélyezte a gázai lakosoknak a kihajózást. Az ötven napig tartó gázai övezet elleni izraeli agresszió után Tel-Aviv beleegyezett, hogy kiterjessze a halászati övezetet hat tengeri mérföldig. A megállapodás szerint Izraelnek fokozatosan bővítenie kell a halászati övezetet egészen tizenkét tengeri mérföldig.

A másfél éve kötött megállapodást betartva a palesztin halászok hat tengeri mérföldön belül halásztak, az izraeli haditengerészet ennek ellenére mindenféle felszólítást mellőzve kis civil halászhajókra támadott.

Nem ez az első eset, hogy izraeli hadihajók civilekre támadnak a tengeren. Az elmúlt két évben több mint 150 hasonló agresszív támadást hajtottak végre a palesztinok ellen, amiben több tucat palesztin meghalt. Szerencsésebb esetben csak lefoglalták a halászhajókat, a palesztin halászokat meg letartoztatták az izraeli erők.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑