Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2015. 06. 18.

Palesztina: Lemondott az egységkormány

2015. 06. 18.

Lemondott  a tavaly júniusban alakult palesztin egységkormány. Mahmud Abbasz elnök újból Rámi Hamdalláh jelenlegi miniszterelnököt bízta meg a kabinetalakítással.

paelstine maps

Gázai övezet és Ciszjordánia

Hivatalosan is bejelentették szerdán, hogy a feloszlásról döntött a palesztin kormány. Előző nap Mahmud Abbász palesztin elnök mondta, hogy megszűnik a Hamásszal közösen, tavaly alakított nemzeti egységkormány. A kabinet működését sok kritika érte a Gázai övezet újjáépítése kapcsán, illetve a Gázánban működő fegvyveres csoportok közötti összetűzések teljesen elleőrizhetetlenné váltak.

“Hamdalláh benyújtotta a lemondását Abbasznak, aki egy új kormány megalakítására utasította” – közölte Nimr Hamad, Abbasz palesztin elnök politikai tanácsadója.

Az illetékes közlése szerint Hamdalláhnak haladéktalanul meg kell kezdenie a konzultációkat a különböző palesztin mozgalmakkal, köztük a Gázai övezetet irányító Hamasz szélsőséges szervezettel.

A kormányfő már az elmúlt hónapokban is a kormány átalakítását sürgette, már a Gázai övezetben véget ért háború után is, mert szükség lett volna a kormány kiterjesztésére, hogy minden ember igényét kielégíthesse, főleg a Gázai övezetben élőkét – mondta a palesztin kormány szóvivője.

A kormány feloszlásával nem minden résztvevő ért egyet. A Hamasz szerint ezt a döntést is széleskörű vitának kellett volna megelőznie.

A kormány bármilyen átalakítása, feloszlatása, vagy új kormány alakítása csak a nemzeti megegyezésen alapulhat, ahogy azt a Hamasz és a Fatah korábban megállapodásban rögzítette. Ez nem csak az elnök, vagy a Fatah döntése – mondta Favzi Barhoum, a Hamász szóvivője.

A politikailag megosztott palesztin nép azután kapott egységkormányt, hogy tavaly a Ciszjordániát uraló Fatah és a Gázai övezetet irányító Hamász vezetői a palesztin elnök közbenjárására végül megállapodtak.

Orientalista.hu – (euronews, MTI)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑