Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 06. 21.

Palesztinok szerint joguk van rakétákkal válaszolni az izraeli légicsapásokra

2018. 06. 21.

A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád iszlamista szervezetek szerdán figyelmeztették a cionista államot, hogy a palesztinoknak joguk van rakétákat és aknavető gránátokat kilőni Izraelre megtorlásul az izraeli hadsereg gázai célpontok elleni támadásaiért.

Röviddel kedd éjfél után az izraeli légierő három Hamász célpontot támadott a tengerparti övezet déli részén, miután gázaik kedden számos lángoló sárkányt és léggömböt reptettek át Dél-Izraelbe, mintegy 20 bozóttüzet okozva.

A határ menti izraeli falvak lakói betonbunkerekben töltötték az éjszakát, miután a hatóságok tizenhárom alkalommal rendeltek el légiriadót. A több mint harminc kilőtt palesztin rakéta közül a Vaskupola légvédelmi rendszer hetet megsemmisített, három pedig még a Gázai-övezeten belül csapódott le.

Válaszul az izraeli légierő három kör légicsapást indított a Hamasz katonai létesítményei ellen a tengerparti övezetben.  Az izraeli légierő huszonöt Hamasz célpontot támadott a Gázai övezetben.

Az Izraelre kilőtt lövedékekből hetet szétlőtt a Vaskupola rakétavédelmi rendszer és legalább három nem jutott át a határon, közölte a hadsereg. Viszont Eskolban számos autóban és épületben kár keletkezett.

Fawzi Barhoum, a Hamasz szóvivője dicsérte a támadásokat, “jogszerűnek” nevezve őket, és kijelentette, hogy a bombázások “támadásokat vonnak maguk után”.

Az Iszlám Dzsihád szóvivője az arab PalToday híroldalnak azt nyioatkozta, hogy az “ellenállás” meg fogja torolni az izraeli hadsereg minden támadását Gázában.

“Az idő, amikor az izraeli hadsereg akadálytalanul tevékenykedhetett Gázában, véget ért. Gáza nem egy F-16-os lövészeti gyakorlótér, és az ellenállásnak jogában áll és kötelessege reagálni, ha úgy látja helyesnek”  

– mondta.

Május végén Izrael és a Hamasz „de facto” fegyverszünetet kötött, a nyugalmi állapot azonban csak rövid ideig tartott.

Mindkét fél a másikat hibáztatja. A Hamasz most azt állítja, hogy az izraeli hadsereg támadásaira válaszolt, az izraeli katonai rádió szerint pedig a hadsereg azt bosszulja meg, hogy a palesztinok égő eleggyel ellátott papírsárkányokkal borítják lángba a gázai határ melletti izraeli területeket.

Orientalista.hu -Sinoda, Újkelet, Euronews

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑