Cadmus fordítás Cadmus
Amerika

2023. 11. 07.

Palesztinpárti zsidók követelték a tűzszünetet New Yorkban

2023. 11. 07.

Több száz amerikai zsidó aktivista csendben elfoglalta hétfőn a New York-i Szabadság-szobrot, hogy tűzszünetet követeljen Izraeltől, és egyben a “gázai palesztin civilek elleni népirtó bombázások” befejezését.

Fekete pólót viselve, amelyeken “A zsidók tűzszünetet követelnek most” vagy “Nem a mi nevünkben” felirat szerepelt, több száz fiatal “Az egész világ figyel” és “A palesztinoknak szabadnak kell lenniük” feliratú transzparenseket emelt a magasba a szobor tövében.

“Zsidó ősünk, Emma Lazarus híres szavai, amelyeket erre az emlékműre véstek, arra késztetnek bennünket, hogy fellépjünk a gázai palesztinok támogatása érdekében, akik arra törekszenek, hogy szabadon éljenek” – írta Jay Saper, a Zsidó Hang a Békéért (Jewish Voice for Peace, JVP) képviselője közleményében. Az Intézet a Közel-Kelet Megértéséért (Institute for Middle East Undestanding, IMEU) egy dokumentumban “a gázai palesztin civilek elleni izraeli népirtó bombázások befejezését” követelte.

“Amíg a gázai emberek kiáltanak, addig nekünk is hangosabban kell kiáltanunk, függetlenül attól, hogy milyen kísérletek történnek az elhallgattatásunkra” – mondta Nancy Goldin amerikai fotográfus a megmozdulás helyszínén.

Az amerikai nagyvárosban az elmúlt hónapban Izrael- és palesztinbarát tüntetések is voltak. New York mintegy kétmillió zsidó és több százezer muzulmán otthona.

Egyelőre nem történt erőszak a megmozdulásokon. A JVP-hez hasonló szervezetek szombaton Washingtonban több tízezer tüntetőt vonultattak fel, hogy azonnali tűzszünetet követeljenek a Gázai övezetben, és bírálták az Egyesült Államok Izraelt feltétel nélkül támogató politikáját. A manhattani központi pályaudvart is elfoglalta egy több ezer fős óriási tömeg október végén, hasonló követelésekkel.

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑