Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2021. 08. 23.

Pandzssir völgy ellenállói nem adják át a tartományt a táliboknak

2021. 08. 23.

A tálibok négy órát adtak pandzssiri ellenállóknak a tartomány átadására, de a területet vezetője, Ahmad Maszúd ezt határozottan elutasította – jelentette vasárnap az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.

A ríjádi központú tévé híradása szerint a radikálisok négy órát adtak a pandzssiri ellenálók vezetőjének a tartomány átadására, és teljes készültségben vannak, hogy elindítsák a terület elfoglalására irányuló hadműveletet.

Az al-Arabíja szerint azonban Maszúd leszögezte: nem adja át a területet. Arra figyelmeztetett, hogy a háború elkerülhetetlen lesz, ha a tálibok elutasítják a párbeszédet. Maszúd a tálibok részvételével létrehozandó össznemzeti kormány felállítására szólított fel.

Pandzssir-völgyben összesereglettek az ország különböző pontjairól a kormányhadsereg megmaradt katonái és kommandósai, illetve helyi milíciák fegyveresei is ott vannak.

“Tudatosítani akarjuk a tálibokban, hogy az egyetlen előre vezető út a tárgyalásokon át vezet. Nem akarjuk, hogy kitörjön a háború” – mondta a Reutersnek telefonon Maszúd, aki szerint támogatói készek harcolni, ha a tálibok megkísérlik bevenni Pandzssirt.

“Meg akarják védeni (Pandzssirt), harcolni akarnak, ellen akarnak állni bármilyen totalitárius rezsímnek” – így Maszúd.

A másik pánarab hírtelevízió, a katari székhelyű al-Dzsazíra közölte vasárnap, hogy a tálibok a legközelebbi jövőben delegációt küldenek Maszúdhoz; a küldöttség megvitatja vele a pandzssiri helyzetet, és garanciákat ad arra, hogy a tartomány átadása esetén teljesíteni fogják Maszúd követeléseit.

Dmitrij Zsirnov, Oroszország kabuli képviselet-vezetője szombaton azt mondta, hogy a tálib vezetés egyik képviselője arra kérte az orosz követséget, továbbítsa a pandzssiri ellenállás vezetőinek, hogy az iszlamista mozgalom párbeszédre és békés rendezésre törekszik.

Az 57 tagországot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) vasárnap megtartotta az afganisztáni helyzetnek szentelt tanácskozását, és közölte, hogy segítséget fog nyújtani a béke megteremtéséhez Afganisztánban, és a menekülők evakuálásához is.

Abdulla Abdulla, a legfelsőbb megbékélési tanács vezetője szombaton a Twitteren közölte, hogy tárgyalások folynak Pandzssir sorsáról, amelyet az ország tartományai közül egyedüliként nem foglaltak el a tálibok. A radikális iszlamista mozgalom, amely múlt vasárnap ismét hatalomra került Afganisztánban, az 1996-tól 2001-ig tartó uralma alatt sem tudta bevenni Pandzssirt.

A helyi ellenállást most Ahmad Maszúd vezeti, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia. Abdulla Abdulla egyébként Ahmad Sah Maszúd egyik közeli szövetségese volt.

A tálibok elindultak Pandzssir-völgy felé

Az afganisztáni tálibok bejelentették vasárnap este, hogy harcosaik százai tartanak a Pandzssir-völgy felé, hogy ellenőrzésük alá vonják.

“Az Iszlám Emirátus modzsahedjeinek százai tartanak Pandzsir felé, hogy ellenőrzésük alá vonják, miután a helyi tisztségviselők elutasították, hogy békésen átadják” – olvasható a tálibok arab nyelvű Twitter-oldalán.

Ali Maiszam Nazarij, a NEF egyik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy hosszú távú konfliktusra rendezkednek be a tálibokkal, ha nem sikerül olyan afgán kormány megalakításáról megállapodni, amelyben képviselve lesznek a különböző politikai erők.

Mint mondta, afgánok ezrei csatlakoztak a helyi ellenálláshoz.

Az AFP birtokába került felvételeken páncélozott járműveket lehetett látni, amint gyakorlatozás közben áthaladnak a Kabultól északkeletre található völgyön.

“A tálibok nem fognak kitartani, ha így folytatják. Készek vagyunk megvédeni Afganisztánt és óva intünk egy vérfürdőtől” – hangoztatta Maszúd az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva.

Az Afganisztánban múlt vasárnap ismét hatalomra került tálibok 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni ellenőrzésüket Pandzssirra. Ez főleg annak tudható be, hogy a tartomány egy nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető. Mindazonáltal szakértők a napokban felhívták a figyelmet arra, hogy a tálibok minden oldalról közrefogták a Pandzssir-völgyet.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑