Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2018. 03. 14.

Pápai adományból épülhet meg az első ausztriai ortodox kolostor

2018. 03. 14.

A pápa 100.000 eurót (90,000£) adományoz az első ausztriai ortodox kolostor építésére.

 I. Bertalan konstantinápolyi ökomenikus pátriárka méltatta Ausztria ortodox törvényét – amely szerint az ortodox vallást állami iskolákban oktathatják- a pátriárka úgy véli, hogy ez rendkívül fontos, „példaértékű mintául” szolgálhat.

Ferenc pápa 100.000 eurót ( 90,000 £) adományozott az első ortodox kolostor építéséhez, amely a Burgenlandban,  Ausztria legkeletibb tartományában található Sant Andräban kerül megépítésre.

A bécsi görög-ortodox szentháromság-katedrális (Dreifaltigkeitskathedrale) az 1967-es ortodox törvény 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepi szertartásán (a római katolikus egyház Ausztriában különleges, a Konkordátumban szabályozott jogokat élvez, de a törvényi rendelkezések az állam többi egyházzal való kapcsolatát is szabályozzák) a keresztény egység előmozdításáért felelős pápai tanács elnöke, Kurt Koch bíboros és Ägidius Zsifkovics, a burgenlandi főváros, Eisenstadt püspöke mutatta be I. Bertalan ökumenikus pátriárkát, egyúttal nyilvánosságra hozva a pápai adományt.

Az 1967.évi ortodox törvény garantálja az ortodox vallás állami iskolákban való tanítását, elfogadja a már meglévő ortodox közösségeket, lehetővé teszi új közösségek alapítását és szabályozza a tulajdonosi kérdéseket.

Bertalan Pátriárka dicsérte az osztrák ortodox törvényt, amely szerinte “kiemelkedő jelentőséggel bír Európára nézve”. A vallásszabadság csakis állami keretek között érvényesülhet ugyanakkor egyáltalán nem volt biztos, hogy a huszonegyedik században ez magától értetődő lesz, hangsúlyozta.

Koch emlékeztetett arra, hogy Ferenc pápa már a kezdetektől fogva támogatta a kolostor építésének tervét, sőt a korábbiakban II. János Pál pápa is hangsúlyozta Ausztria legkeletibb egyházmegyéje kelet- és nyugat-európai emberek közötti „hídként” betöltött funkciójának fontosságát. “A pápa adománya sokakat arra ösztönöz, hogy maguk is részt vegyenek az első ortodox kolostor építésében, akár imáik, akár anyagi hozzájárulásuk révén” – mondta Koch.

A szertartáson jelen volt az ausztriai görög-ortodox pátriárka, továbbá II. Teodor alexandriai pátriárka, az anthiókiai patriarchátusból Isaak Barakat metropolita pátriárka, az orosz ortodox érsek Antonij Sevrjuk, a szerb ortodox püspök Andrej Cilerdzic, és több osztrák püspök is.

Ausztriában mintegy 450 000 ortodox keresztény él, akik hét különböző ortodox egyházhoz tartoznak. 2010 óta kezdtek együttműködni egymással az ortodox egyházak az ortodox püspöki konferenciák alkalmából.

Orientalista.hu – Vivkamar (TheTablet.co.uk)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑