Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Keresztények

2015. 09. 25.

Papok, szerzetesek az iszlamisták fogságában Szíriában

2015. 09. 25.

Dhija Aziz testvér

Dhija Aziz testvér

Július 4-e óta nincs hír Dhija Aziz ferences atyáról, akit valószínűleg az Al-Nuszra Front nevű iszlamista szervezet ejtett túszul. A szíriai háborúban több papot, püspököt, szerzetest raboltak el különböző fegyveres csoportok – adja hírül a Famiglia Cristiana olasz katolikus hetilap.

Dhija Aziz iraki származású ferences szerzetes, a Szentföldi Kusztódia tagja. Eltűnésének körülményeiről annyit tudunk csak, hogy egy ismeretlen – valószínűleg az Al-Nuszra Front elnevezésű – fegyveres csoport tagjai vitték el otthonából. Azt mondták neki, hogy a helyi emír akar vele beszélni.

Francois Mourad atya

Francois Mourad atya

Rima Nasri nővér

Dhija atya 1974-ben született Irakban. Szülővárosa, Moszul – az ókori Ninive – 2014. június 9-e óta az Iszlám Állam fennhatósága alatt áll. Jeruzsálemben töltötte a noviciátust, ezt követően Egyiptomban élt. 2010-ben a Kusztódia Jordániába, majd Szíriába küldte, ahol elvállalta, hogy ellátja Jakubieh katolikus közösségének lelkipásztori szolgálatát. Szíriának ez a területe fokozottan veszélyes, mert az Al-Nuszra Front ellenőrzése alatt áll.

Két évvel ezelőtt, 2013. május 22-én Jacques Murad jezsuita atyát, az Al-Kariatainban található Mar Elian-kolostor elöljáróját rabolták el: négy motoros állította meg, kiszállították az autójából, és magukkal vitték. Azóta nem tudunk róla semmit. A Mar Elian-kolostor a Damaszkusztól nyolcvan kilométerre fekvő Deir Mar Musza-kolostor filiája. Ennek alapítóját, Paolo Dall’Oglio jezsuitát 2013. július 29-én rabolták el. Utoljára Rakkában, az Al-Nuszra Front észak-szíriai központjában látták.

Gregoriosz Johanna Ibrahim atya              Bulosz Jazigi atya

Gregoriosz Johanna Ibrahim atya                                                   Bulosz Jazigi atya

2013. február 9-én rabolták el az Aleppó és Damaszkusz közötti úton Michel Kajjal örmény katolikus és Maher Mahfouz görög ortodox papokat. 2013. április 22-én két aleppói püspök-metropolitát raboltak el, a szír ortodox Gregoriosz Johanna Ibrahimot és a görög ortodox Bulosz Jazigit, akik a török határnál teljesítettek humanitárius küldetést, onnan utaztak vissza a szír fővárosba, amikor elfogták őket.

Frans Van Der Lugt atya

Frans Van Der Lugt atya

A szír egyháznak vértanúi is vannak: Francois Mourad atyát 2013. június 23-án gyilkolták meg Ghasszaniehben, Frans Van Der Lugt atyát 2014. április 7-én Homszban. Rima Naszri, a Szent Dorottya Tanító Nővérek rendjének szerzetese 2013. január 15-én halt meg, amikor két bomba robbant az aleppói egyetemen. A támadásnak 87 áldozata volt. Rima nővér maradványait nem találták meg, ezért a szír kormány a háborúban eltűnt személynek nyilvánította. Rima nővér az egyetemista fiatalok között dolgozott, karitatív tevékenységet végzett velük. Nővértársával együtt keresztény és muzulmán menekülteknek segítettek.

Különösen tragikus események ezek, hiszen olyan embereket sújtanak, akik a békéért munkálkodnak. Deir Mar Musza kolostora a vallások közötti párbeszéd ismert helye, Dall’Oglio atya a keresztény–muzulmán párbeszéd elősegítésén fáradozott. Gregoriosz Johanna Ibrahim püspök 1986-ban részt vett Assisiben azon az imádságos alkalmon, amelyet II. János Pál pápa hívott össze, hogy a vallások képviselői közösen fohászkodjanak a világ békéjéért. Később részt vett a Szent Egyed közösség évente megrendezett nemzetközi béketalálkozóin.

Orientalista.hu – Magyar Kurír

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑