Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2019. 05. 20.

Párizs szerepvállalásáról írtak francia újságírók – Letartóztatták őket

2019. 05. 20.

Francia újságírókat tartóztattak le amiért tényeket közöltek Franciaország jemeni háborúban való szerepvállalásával kapcsolatban.

Francia újságírók börtönbüntetéssel néznek szembe, amiért dokumentumokat szivárogtattak ki Franciaország háborús szerepvállalásával kapcsolatban, arról, hogy hazájuk részt vesz a Jemen ellen évek óta tartó szaúdi agreszzióban.

,,Példát akarnak statuálni velünk, ugyanis ez az első eset Franciaországban, hogy ilyen dolgok kiszivárogjanak.,,

Ezt Geoffrey Livolsi, a Disclose nevű híroldal szerkesztője egy interjúban elmondta, hogy olyan dokumentumok szivárogtak ki, melyeket a francia katonai hírszerzés küldött Emmanuel Macron francia elnöknek. A kormány pedig folyamatosan hazudott a közvéleménynek a Szaúd Arabiának eladott fegyverekről, és arról, hogy mire fogják használni azokat.

Livolsi és Mathias Destal, a híroldal két szerkesztője és Benoit Collombat, a Radio France riportere öt év börtönt és 75 ezer euró pénzbírságot kaphat egy 2009-es törvény alapján, melynek értelmében ,,nemzetvédelmi titkok elleni támadás,, bűnét követték el. A francia Belbiztonsági Igazgatóság (DGSI) nemzetbiztonsági titkok kiszivárogtatásával vádolja az újságírókat.

A DGSI a héten hallgatta ki az érintetteket azzal kapcsolatban, hogy hogyan jutottak hozzá olyan jellegű, államtitkot képező dokumentumokhoz, mely a francia kormány Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok számára eladott katonai eszközök listáját tartalmazza. Ezeket az eszközöket ugyanis a 2014-ben kötött fegyvervásárlási egyezménnyel ellentétben a Jemen elleni katonai agresszió során használták.

Az újságírók azonban nem válaszoltak a feltett kérdésekre, ugyanis Franciaországban a törvény védi a sajtó szabadságát, és ezt még akkor is tiszteletben kell tartani ha ,,nemzetbiztonsági titkokról,, van szó. Eddig 36 francia média személyiség írta alá azt a nyilatkozatot, melynek értelmében tiltakoznak az újságírók ellen folyó eljárás miatt. Ennek ellenére még 2018-ban a francia kormány elfogadtatott egy olyan törvényt, melynek értelmében le lehet állítani az olyan médiát és sajtó termékeket, melyek ,,idegen érdekeket,, szolgálnak Franciaországban.

A francia kormányt tehát nem az zavarja, hogy az általa eladott fegyverekkel egy katonai agressziót támogatnak, melyben már több mint 35 ezer civil meghalt, hanem az, hogy voltak akik tájékoztatták a francia közvéleményt ezzel kapcsolatban.

Orientalista.hu  – Al-Isfahani, Al Masirah

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑