Cadmus fordítás Cadmus
Emirátusok

2015. 10. 04.

Parlamenti választást tartottak az Emirátusokban

2015. 10. 04.

 A Szövetségi Nemzeti Tanács tagjairól, vagyis a helyi parlament képviselőiről döntöttek szombaton a választásra jogosultak az Egyesült Arab Emírségekben.

A tanács 40 képviselőt teszi ki, a felét az Emirátusok emírjei jelölik ki a maradék 20 mandátumról a választásra jogosult állampolgárok dönthetnek.

A választásokat négyévente tartják a mostani választáson 300 jelölt indult és a részvételi arány nyolc százalékkal volt magasabb, mint az előző 2011-es választáson. A helyi választási iroda szerint egyre több nő megy el szavazni, viszont csak egy nőnek sikerült bejutnia a tanácsba.

– Nekünk itt az Emírségekben semmi problémánk nincs a régió többi országával. Lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy minél többen menjenek el voksolni. Komoly kihívások előtt állunk – nyilatkozta az egyik női jelölt, Shahinaz Abdul Razzaq, akit végül nem választottak meg.

Az Emirátusokban közel 10 millió ember él, a bennszülött emirátusiak mindössze a lakosság 10 %-át teszik ki. A kilenc millió külföldi többségében délkelet ázsiai vendégmunkás, akiknek korlátozottak a jogaik. Állampolgárságra senki nem tehet szert, akinek felmenői nem emirátusi származású. Ezért a választásokból a lakosság 90 %-a kivan rekesztve.

Mind emellett a Szövetségi Nemzeti Tanácsnak semmilyen jogköre nincsen. Nem vesz részt a döntéshozatalokban, törvényalkotásban, és az ország politikai életében. Mint ahogy a nevében is szerepel, csakis tanácsi jogköre van.

Az ország irányítása a Felső Nemzeti Tanács kezében van. Tagjai az ország elnöke és helyettese illetve az emírségek vezetői, akik az uralkodó családok tagjai közül kerülnek ki.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

,
Back to Top ↑