Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Egyiptom

2015. 05. 01.

Pártot alapítanak az egyiptomi ateisták

2015. 05. 01.

Egyiptomi ateisták világi párt alapításába kezdtek, amelynek vakmerő programjában szerepel egyebek mellett az ország iszlám identitását szavatoló cikk törlése az alkotmányból – írja csütörtöki számában az al-Vatan című egyiptomi napilap, “exkluzív értesülésekre” hivatkozva.

 

Az aktivisták az Egyiptomi Világi Párt megalapításával a felvilágosulás eszméjét kívánják terjeszteni, továbbá azt is el akarják érni, hogy ne avatkozzanak bele az államigazgatásba az ország – és az egész szunnita világ – szellemi központjának számító al-Azhar mecset és egyetem tisztségviselői – írja az újság.

Bár az al-Vatan – amely egy egész oldalon foglalkozik a témával – következetesen “ateistákról” és azok különböző “felekezeteiről” ír, az érintett párt Facebook-oldalán csak a “világi” kifejezés szerepel. Az említett weboldalon továbbá maga az iszlám szó sem található; a felsorolt alapelvek egyike szerint a párt “állandó társadalmi párbeszédet kezdeményez az országot vallásos állammá tévő alaptörvényekről”. Ez utóbbiak egyike, az alkotmány második cikke szerint a saría – az iszlám vallásjog – alapelvei alkotják az egyiptomi jogalkotás legfőbb forrását.

Míg Egyiptomban az ateizmust nem tiltja törvény, az ábrahámi vallások – így az iszlám mellett a kereszténység és a judaizmus – megsértéséért hat hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztés jár. A párt az említett jogszabály eltörlését követeli, mivel az számos “egyiptomi értelmiségi perbefogásához vezetett”. Ezzel kapcsolatban a Human Rights Watch emberi jogi szervezet idén januárban kiadott közleményében úgy fogalmazott: “az ateisták Egyiptom egyik legkevésbé védett kisebbsége”.

A világi párt egyik alapító tagja szerint jelenleg azon fáradoznak, hogy összegyűjtsék a bejegyzésükhöz szükséges, tíz különböző tartományból származó, legkevesebb 5000 támogatói aláírást – olvasható az al-Vatan cikkében. Az említett Facebook-oldalt jelenleg 19 ezer ember lájkolta.

Az egész oldalas cikkből nem derül ki, hogy a párt sikeres megalapítása esetén az aktivisták indulni kívánnak-e a következő parlamenti választásokon, amely – az államfő néhány napja tett ígérete szerint – többszöri elhalasztás után még az idei év vége előtt megrendezésre kerül.

Az al-Vatan írása végén arra emlékeztet, hogy az ország központi vallásjogi intézménye szerint az arab világon belül Egyiptomban van a legtöbb ateista. A Dár al-Iftá által tavaly decemberben megjelentetett hivatalos adatok szerint 866 istentagadó él a 88 milliós országban, amit a jogtudósok “riasztó fejleménynek” minősítettek.

Orientalista.hu – (MTI)

Megosztom:

Back to Top ↑