Egyiptom

2015. 05. 01.

Pártot alapítanak az egyiptomi ateisták

Egyiptomi ateisták világi párt alapításába kezdtek, amelynek vakmerő programjában szerepel egyebek mellett az ország iszlám identitását szavatoló cikk törlése az alkotmányból – írja csütörtöki számában az al-Vatan című egyiptomi napilap, “exkluzív értesülésekre” hivatkozva.

 

Az aktivisták az Egyiptomi Világi Párt megalapításával a felvilágosulás eszméjét kívánják terjeszteni, továbbá azt is el akarják érni, hogy ne avatkozzanak bele az államigazgatásba az ország – és az egész szunnita világ – szellemi központjának számító al-Azhar mecset és egyetem tisztségviselői – írja az újság.

Bár az al-Vatan – amely egy egész oldalon foglalkozik a témával – következetesen “ateistákról” és azok különböző “felekezeteiről” ír, az érintett párt Facebook-oldalán csak a “világi” kifejezés szerepel. Az említett weboldalon továbbá maga az iszlám szó sem található; a felsorolt alapelvek egyike szerint a párt “állandó társadalmi párbeszédet kezdeményez az országot vallásos állammá tévő alaptörvényekről”. Ez utóbbiak egyike, az alkotmány második cikke szerint a saría – az iszlám vallásjog – alapelvei alkotják az egyiptomi jogalkotás legfőbb forrását.

Míg Egyiptomban az ateizmust nem tiltja törvény, az ábrahámi vallások – így az iszlám mellett a kereszténység és a judaizmus – megsértéséért hat hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztés jár. A párt az említett jogszabály eltörlését követeli, mivel az számos “egyiptomi értelmiségi perbefogásához vezetett”. Ezzel kapcsolatban a Human Rights Watch emberi jogi szervezet idén januárban kiadott közleményében úgy fogalmazott: “az ateisták Egyiptom egyik legkevésbé védett kisebbsége”.

A világi párt egyik alapító tagja szerint jelenleg azon fáradoznak, hogy összegyűjtsék a bejegyzésükhöz szükséges, tíz különböző tartományból származó, legkevesebb 5000 támogatói aláírást – olvasható az al-Vatan cikkében. Az említett Facebook-oldalt jelenleg 19 ezer ember lájkolta.

Az egész oldalas cikkből nem derül ki, hogy a párt sikeres megalapítása esetén az aktivisták indulni kívánnak-e a következő parlamenti választásokon, amely – az államfő néhány napja tett ígérete szerint – többszöri elhalasztás után még az idei év vége előtt megrendezésre kerül.

Az al-Vatan írása végén arra emlékeztet, hogy az ország központi vallásjogi intézménye szerint az arab világon belül Egyiptomban van a legtöbb ateista. A Dár al-Iftá által tavaly decemberben megjelentetett hivatalos adatok szerint 866 istentagadó él a 88 milliós országban, amit a jogtudósok “riasztó fejleménynek” minősítettek.

Orientalista.hu – (MTI)

Sharing is caring!

Back to Top ↑