Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 09. 28.

Páncéltörő rakétákkal látta el az USA az Al-Kaidát

2016. 09. 28.

Az Al-Kaidához tartozó Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezet állítólag az Egyesült Államokból származó fegyverszállítmányokat kapott, pontosan páncéltörő rakétákat.

Az Al-Nuszra Front terrorszervezet egy meg nem nevezett rangidős parancsnoka közölte, hogy a szervezet az Egyesült Államoktól kapott fegyvereket, egy német hetilapban, a Focusban megjelent interjú szerint.

“A rakétákat közvetlenül nekünk adták át. Az amerikaiak a mi oldalunkon állnak.” – válaszolta a terrorista vezér, amikor Jürgen Todenhöfer, német újságíró kérdezte arról, hogy voltak-e közvetítők a fegyverek leszállításakor.

A vezető kifejezetten utalt huzalvezérlésű irányított páncéltörő rakétákra.

Az interjúban ezenkívül elmondta, hogy a terrorszervezet nem engedi be az ENSZ segélyszállító járműveit Aleppo általuk megszállt részeibe, ha a Szíriai Arab Hadsereg nem vonul vissza, ahogy “ők követelik meg.” Az interjú tíz nappal azelőtt készült, akikor az Egyesült Nemzetek humanitárius segélyt szállító menetoszlopát támadás érte múlt héten hétfőn.

“A rezsimnek vissza kell vonulnia minden térségből annak érdekében, hogy beengedjük a teherautókat. Más esetben ha közeledik egy teherautó, akkor le fogjuk tartóztatni a gépkocsivezetőt.” – mondta a vezér.

Az ENSZ egy közleményt adott ki, amelyben elítélték a támadást, amelyben 20 polgári személy és a Szíriai Arab Vöröskereszt/Félhold egy tagja meghalt.

Az Al-Nuszra Frontot terrorszervezetként tartja nyilván az USA, Oroszország és az ENSZ. A terrorszervezet azért harcol, hogy elüldözze Bashar Al-Assad szíriai elnököt és a szíriai kormányt, valamint egy kalifátust hozzon létre az országban.

“Nem ismerjük el a világi állami berendezkedést.”

“Addig harcolunk amíg a rezsim meg nem bukik.” – mondta a terroristavezér. A forrás ezenkívül közölte, hogy az Al-Nuszra Front “iszlám államot akar létesíteni, amelyet a Sharia szerint szerint kormányoznak.” – tette hozzá.

A Dzsabhat Al-Nuszra 2016 júliusában kijelentette, hogy függetlenedett az Al-Kaidától, átnevezve magát Dzsabhat Fateh Al-Shamra, de legtöbb hírkommentátor szerint a mozzanat egy erőfeszítés volt, hogy lehetővé tegyék a szervezet összeolvadását a Nyugat által támogatott dzsihádista “ellenzéki” csoportokkal.

Már 2013 óta széles körben elterjedtek hírek arról, hogy közel-keleti kormányok támogatnak vahhabita fegyveres csoportokat. Ezeket a militáns csoportokat, közöttük több a “Szabad Szír Hadsereghez” (FSA) tartozó terrorszervezetet, amelyek kelet-európai forrásokból származó fegyverszállítmányokat kaptak, számosat háborús bűncselekménnyel és emberi jog sértéssel vádolnak. A jelentések szerint a fegyverszállításokat az USA Központ Hírszerző Ügynöksége (CIA) támogatta.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑