Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2016. 09. 01.

Polgárháború szélén van Izrael?

2016. 09. 01.

Izraelt a belső polgárháború és nem külső veszély fenyegeti a volt Moszad-főnök szerint.

Tamir_Pardo izrael

Tamir Padro volt Moszad főnök

Izrael létét nem fenyegeti külső veszély, de a belső megosztottság polgárháborúhoz vezethet – vélekedett Tamír Pardo, a Moszad izraeli titkosszolgálat januárban leköszönt előző főnöke az izraeli tízes tévécsatornának adott interjújában.

“Izrael fennmaradását belső, és nem külső veszély fenyegeti” – mondta kedd este Pardo, aki visszavonulása óta először fejtette ki véleményét a nyilvánosság előtt.

“Szerintem ha egy társadalom megosztottá válik, és ez a hasadás túljut egy bizonyos fokon, akkor szélsőséges esetben el lehet jutni olyan jelenségekhez, mint a polgárháború. Folyamatosan csökken a távolság jelenlegi helyzetünk és ezen végletes állapot között” – hangsúlyozta.

“Attól tartok, hogy sajnos ebbe az irányba haladunk”– tette hozzá Pardo. A volt Moszad-főnök újságíróknak elmondta, hogy szerinte “több dolog egyesít, mint ami megoszt, de Izraelben többeknek kényelmesebb a megosztó, és nem az egyesítő dolgokat kiemelni. Nem tudok rámutatni egy csoportra vagy egyénre, mert ez minden csoportban jelen van” – vélekedett a biztonsági szakember.

Pardo a palesztin békefolyamat ügyében is elmondta véleményét. “Úgy vélem, nem fogunk semmiféle egyezményt kötni egyetlen országgal sem, ha nem oldjuk meg előbb a palesztin ügyet” – jelentette ki, elutasítva ezzel a jelenlegi kormány erőfeszítéseit, ugyanis a Benjámin Netanyahu miniszterelnök által képviselt külpolitikai irányvonal megpróbálja a palesztinoktól független kérdésként kezelni a kapcsolatok rendezését az arab világgal.

Pardo szerint a palesztin-izraeli viszály megoldható, s ehhez Benjámin Netanyahunak a Bar Ilan Egyetemen (BIU) 2009-ben elhangzott véleményét idézte: “A megoldás, hogy a Földközi-tenger és a Jordán folyó között két állam alakuljon”.

Pardo kritikus álláspontja nem érte váratlanul az izraeli közvéleményt, hiszen a Moszadot vezető elődje, a márciusban elhunyt Meir Dagan is számos alkalommal nyíltan szembeszállt a Netanyahu-kormányok politikájával.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑