Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2023. 06. 25.

Prigozsin visszahívta a Moszkva felé tartó katonáit

2023. 06. 25.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője bejelentette szombat este, hogy visszahívta Moszkva felé vonuló katonáit, annak érdekében, hogy elkerüljék a vérontást.

Prigozsin a Telegramon közzétett hangüzenetében azt közölte: elrendelte, hogy emberei, akik 200 kilométerre megközelítették az orosz fővárost, forduljanak meg, és térjenek vissza bázisaikra.

A Wagner szombatra virradóra ellenőrzése alá vette Rosztov-na-Donut, beleértve az orosz déli katonai körzet vezetési pontját. Ez azt követően történt, hogy a csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin megvádolta az orosz védelmi minisztériumot, hogy csapást rendelt el magánhadserege táborai ellen, és közölte: 25 ezer embere elindult, hogy “tisztázza” az ügyet. Prigozsin állítását a tárca valótlannak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig hátbatámadásnak minősítette a lázadást, és kilátásba helyezte elfojtását.

A Wagner-csoport vezetője hangüzenetében azt mondta: “fel akarták számolni a Wagner magánhadsereget. Június 23-án ezért elindultunk igazságot tenni, és 24 óra alatt 200 kilométerre megközelítettük Moszkvát. Ez idő alatt egyetlen harcosunknak sem esett bántódása”.
“Viszont eljött a pillanat, amikor már vér folyhat” – folytatta, hozzátéve:”megértve annak felelősségét, hogy itt oroszok vére folyhat, a hadoszlopok visszafordulnak és visszatérnek a bázisokra”.

Nem sokkal korábban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök jelentette be, hogy sikerült megegyezésre jutnia Jevgenyij Prigozsinnal arról, hogy állítsák le a Moszkva felé tartó zsoldosokat. A fehérorosz elnöki hivatal Telegramon közzétett bejegyzése szerint Lukasenka az orosz elnökkel történt egyeztetést követően vette fel a kapcsolatot Prigozsinnal, aki beleegyezett abba, hogy deeszkalálja a konfliktust.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑