Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 01. 10.

Privatizálják a Saudi Aramco-t

2016. 01. 10.

A csökkenő olajárak miatti pénzügyi nehézségek odáig vezettek, hogy a szaúdi uralkodócsalád hajlandó tőzsére vinni a Saudi Aramco-t, a világ legnagyobb olajvállalatát.

Ez egy igen kétségbeesett lépés: a vállalat Rijád vagyonának legfőbb forrása, a Saud-dinasztia koronaékszere, egyes számítások szerint a világ legértékesebb cége, de hát valamiből be kell foltozni a költségvetésen tátongó 20%-os lyukat.

A Saudi Aramco rendelkezik a világon a legtöbb olajtartalékkal – 261 milliárd hordóval, ami tízszer annyi, mint az Exxon Mobilé.

Szaúd-Arábia költségvetésében 2015-ben 98 milliárd dolláros hiány volt, idén 87 milliárdot prognosztizálnak. Az idei évet még nulla államadóssággal és hatalmas tartalékokkal kezdték, de ha az olajár ilyen alacsony marad, egyes számítások szerint 7 év múlva GDP arányosan 100%-os lehet az államadósságuk.

Hogy a piac hogyan látja az ország kilátásait, arról jó képet kaphatunk, ha megnézzük a csődkockázati felárat (CDS): Szaúd-Arábia csődkockázata most már nagyobb, mint Portugáliáé. A világ legnagyobb olajkitermelőjének nagyobb esélye van az államcsődre, mint a már-már görögországi mélységekbe zuhant Portugáliának.

saudiportug

Portugál és szaúdi CDS-felár. Forrás: ZeroHedge

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑