Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 04. 11.

Püspöki konferenciák és keresztény szervezetek elítélik az egyiptomi robbantásokat

2017. 04. 11.

Ferenc pápa vasárnap az Úrangyala imádság alkalmával lelki közelségét fejezte ki az egyiptomi kopt egyháznak a virágvasárnapi szentmise bemutatása után. Az ünnepnapot beárnyékolta a keresztények ellen elkövetett újabb mészárlás. Két támadás során, amelyet Tantában és Alexandriában hajtott végre az ún. Iszlám Állam, 45 személy vesztette életét és 120-an megsérültek.

Az egyiptomi elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki az országban

Abdel Fattah al Sisi egyiptomi elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki az országban a kopt templomoknál végrehajtott robbantásokat követően. A hadsereg speciális alakulatai garantálják a biztonságot Egyiptom legfontosabb helyein. Betiltották a gyülekezési jogot ötnél több személyből álló csoportok számára és kiterjesztették a rendőrség hatalmát. Az intézkedések három hónapig maradnak érvényben, így Ferenc pápa egyiptomi látogatása során is április 28-án és 29-én. Az ún. Iszlám Állam által magára vállalt két támadás az egyiptomi laikus kormány számára azt az üzenetet közvetítette, hogy az iszlám radikalizmus egyik fő célpontjává vált. Célpontot jelentenek tehát a muzulmánok is. A biztonsági erők vasárnap két robbanószert hatástalanítottak a tantai Sidi Abdel Rahim mecsetben. A keresztény templomok ellen elkövetett merényletekben életét veszíthette volna a kopt egyház vezetője is, II. Tawadros pátriárka, aki éppen szentmisét mutatott be az alexandriai Szent Márk székesegyházban, amely előtt történt a második robbantás. A templom előtt vasárnap délután nagy tüntetést szervezett a helyi keresztény közösség, amely nagyobb védelmet követel a hatóságoktól. Közben letartóztattak két személyt, akiket a támadásokban való részvétellel gyanúsítanak.

A szolidaritás hangjai érkeznek minden európai országból, Törökországból, Izraelből és a palesztin hatóságtól is az érintettekhez. Trump elnök szomorúan értesült a hírről, de reményének adott hangot, hogy al Sisi elnök kezelni tudja a helyzetet.

Az amerikai püspökök keresztényüldözésről beszélnek

Az amerikai püspöki konferencia a keresztényüldözés újabb megnyilvánulásának nevezte a robbantásokat. Szolidaritását fejezi ki az egyiptomi kopt egyháznak, az ősi keresztény közösségnek, amelynek történelmi hazájában a szélsőséges erőszakkal kell szembe néznie. Az amerikai főpásztorok imádkoznak az egyiptomi népért, hogy keresse az igazságot és nyerjen gyógyulást, valamint erősítse meg a kopt keresztények és más vallási kisebbségek védelmét, akik békében akarnak élni. Ferenc pápához csatlakozva kérik, hogy az Úr térítse meg azoknak a szívét, akik terrort, erőszakot és halált vetnek, illetve azok szívét is, akik fegyvert gyártanak és azzal kereskednek. A Béke Fejedelme biztosít minket arról, hogy a terror sötétsége nem tud ellenállni a Feltámadás húsvéti világosságának.

Az angliai katolikus vezetők együtt imádkoznak a kopt közösséggel a gyilkos robbantások után

Semmi sem igazolhatja a terrorizmus e gyalázatos cselekedeteit – hangsúlyozzák az angliai és walesi katolikus püspöki konferencia, valamint a Katolikus-Keleti Ortodox Fórum tagjai a robbantásokat követően. Imádkoznak az áldozatokért és családjaikért, II. Tawadros pátriárkáért, a kopt közösségért és Egyiptom népéért. Támogatásukról biztosítják Angaelos püspököt, az Egyesült Királyság kopt ortodox egyházának elöljáróját.

 Az Egyházak Világtanácsa gyors cselekvést vár az alapvető vallási jogok védelmezése terén a kormányoktól

Az Egyházak Világtanácsa (WCC) is elítéli a szörnyű támadásokat. Olav Fykse Tveit tiszteletes, a szervezet főtitkára arra ösztönzi az egyiptomiakat, hogy álljanak szilárdan és egységben a megpróbáltatások és a gyötrelmek idején. Kéri, e brutalitás láttán az emberi család, minden vallás híve és a jóakaratú emberek együttesen kötelezzék el magukat újra, hogy tiszteletben tartják egymást és gondoskodnak egymásról, valamint hogy megelőzik az erőszakot. Az egyiptomi elnöktől, a régió vallási vezetőitől és kormányaitól gyors cselekvést vár az alapvető vallási jogok védelmezése terén, továbbá az erőszakkal szembeni védelem biztosítását és az igazságszolgáltatást kéri bármely vallás híve számára. A kormányszintű cselekvéssel párhuzamosan muzulmánok, keresztények és más vallások hívei fejezzék ki szolidaritásukat helyi szinten és közösen ítéljék el az erőszakos cselekedeteket.

Az egyiptomi legfőbb szunnita hatóság határozottan elítéli a támadásokat

Az Al-Azhar az egyiptomi legfőbb szunnita hatóság kemény szavakkal megfogalmazott közleményt adott ki a bombarobbantásokat követően, amelyben elítéli a terrortámadást.

Az Amnesty International márciusi jelentése szerint Egyiptomban kopt templomokat és otthonokat gyújtanak fel. A kopt kisebbség tagjait fizikai támadások érik, tulajdonaikat fosztogatják.

A kopt keresztények a 91 milliós egyiptomi lakosság 10%-át teszik ki. A Kairóban decemberben a legnagyobb kopt székesegyház ellen végrehajtott addigi legvéresebb robbantásban 25 ember vesztette életét és 49-en sebesültek meg.

Orientalista.hu – Radiovaticana

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑