Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 12. 13.

Püspökséget alapítottak Magyarországon a kopt keresztények

2017. 12. 13.

Ha az összes templomot felgyújtják, az utcán fogunk imádkozni – ez a szemlélet jellemzi a közel-keleti ortodox kopt egyház híveit, akik szombaton magyarországi központú püspökséget alapítottak szombaton a kelet-európai hívek gyámolítására. Giovanni kopt püspök méltatta a kormány kiemelt figyelmét és erőfeszítéseit a közel-keleti keresztények megsegítésében, mint elmondta, a püspökség központját ennek elismerésekként helyezték éppen Magyarországra.

Khalil Yousef esperes az eseménnyel kapcsolatban tartott szombati sajtótájékoztatón jelentős eseménynek nevezte mind a kopt keresztények, mind Magyarország számára, hogy szombaton önálló püspökség létesült. A kopt egyház fejlődése egyenes következményének nevezte, hogy a 2004-ben hazánkban megkezdődő misszió, amelynek során megkezdték a kopt keresztények összegyűjtését és plébánia alapítását szombaton püspöki rangra emelkedett. A kopt esperes felidézte, a katolikus egyház szeretettel nyitotta meg templomait híveik előtt, mígnem az egyház magyarországi történetének következő állomásaként a XVIII. kerületben sikerült egy templomot vásárolniuk.

Khalil Yousef a jövő feladatának nevezte az egyház és hazánk kapcsolatainak fejlesztését, hozzátette ugyanakkor, hogy a kopt egyház közvetítő szerepet játszhatnak az egyiptomi-magyar kapcsolatot fejlődésében is. Az esperes hangsúlyozta, a kopt egyház érzékeli a magyar kormány jó szándékát és erőfeszítéseit a keresztények megsegítésére, az egyház vezetése ezért is határozott úgy, hogy éppen Magyarországra helyezi a közép-európai püspökség központját. Hozzátette, Giovanni püspök személyében az egyházában igen tisztelt Kirillosz püspök tanítványa teljesít majd szolgálatot, ésazért érkezett hazánkba, hogy a kopt keresztény egyház tagjait maga köré gyűjtse, szolgálja, és új fejezetet nyisson az egyház magyarországi történetében.

Giovanni püspök a sajtótájékoztatón arról beszélt, nem számított arra, hogy éppen Magyarországon fog szolgálni, de amikor a pápa ezzel a misszióval megbízta, elsőként arra hívta fel a figyelmét, hogy hagyományosan erős és fontos az egyház kapcsolata Magyarországgal, és hangsúlyozta annak jelentőségét is, hogy ez a kapcsolat továbbra is fennmaradjon. Ennek köszönhető, hogy éppen ide helyezte püspökségét a kopt egyház.

Portálunk kérdésére arról is beszélt, a kopt egyház kapcsolata erős mind az egyiptomi kormánnyal, mind az ott élő muszlimokkal, akikkel békében és szeretetben tudnak együttélni. Hozzátette, azok a tragikus esetek, amelyekről hallani olyan muszlimokhoz köthetőek, akik nem tisztelik hazájukat, és ez az egész világ hasonló terrorcselekményeire is igaz. Hangsúlyozta, az egyiptomi kormány is azon dolgozik, hogy a keresztények és más kisebbségek jogai biztosítva legyenek, és a keresztények elleni támadások mögött valójában államellenes támadások húzódnak meg. Felidézte ugyanakkor II. Avadrosz szavait, aki arról beszélt, ha az összes templomot felgyújtják, akkor az utcán fognak imádkozni.

Feladataival kapcsolatban arról beszélt, jelenleg hatvan kopt keresztény család él Budapesten, de vannak diákok és munkavállalók is. Hangsúlyozta, hogy legfontosabb feladata a hívek maga köré gyűjtését tartja, valamint azt, hogy a fiatalok könnyen beilleszkedjenek a magyar társadalomba, ismerjék jogaikat de a kötelezettségeiket is.

PestiSrácok.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑