Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 05. 31.

Putyin cáfolja, hogy Szíria vegyi fegyvert vetett volna be

Az orosz elnök kedden elutasított minden olyan feltételezést, amely szerint Bashar Al-Assad szíriai elnök hadserege állna az áprilisi Idleb tartománybeli vegyifegyver-támadás mögött.

“A mi értesülésünk szerint nincs bizonyíték arra, hogy Assad vetette be a vegyi fegyvereket. Meggyőződésünk, hogy nem ő tette”

– mondta Vlagyimir Putyin a Le Figaro című francia napilapnak adott interjúban.

Putyin kijelentése egy nappal azután került nyilvánosságra, hogy Emmanuel Macron, a Francia Köztársaság elnöke – amelynek titkosszolgálata áprilisban Assadot vádolta meg a több mint 80 halálos áldozatot követelő Hán Sejkún-i támadás elkövetésével – hangsúlyozta: a vegyi fegyverek bevetése “tiltott vonalat” jelent Párizs számára, amelyre azonnali megtorló intézkedésekkel válaszol.

Továbbra sincs ENSZ-vizsgálat Hán Sejkúnban

Putyin közölte: felajánlotta, hogy tartsanak vizsgálatot a Hán Sejkún-i támadás színhelyén, de ezt valamennyi nagyhatalom elutasította. Kijelentette, hogy a vádaskodások célja az volt, hogy lejárassák Assadot és nyomást gyakoroljanak rá.

”Ezzel magyarázták a nemzetközi közösségnek, miért kell továbbra is Assad elleni intézkedéseket – közöttük katonai lépéseket – végrehajtani” – tette hozzá az orosz elnök.

A francia elnök kedden a szíriai iszlamista ellenzék fő erejének számító Tárgyalási Főbizottság (HNC) küldöttségét fogadta Párizsban – áll az elnöki hivatal által kiadott közleményben. Párizsi látogatása alkalmából Macron elnök üdvözölni kívánta Rijád Hidzsábot, a HNC koordinátorát, valamint a küldöttségét – közölte az Élysée-palota.

Emmanuel Macron “emlékeztetett a szíriai kérdés iránti személyes elkötelezettségére, és arra, hogy támogatja a szíriai ellenzéket(iszlamisták) a politikai átmenet érdekében” – áll a közleményben. A szíriai iszlamista ellenzék főbb csoportjait tömörítő HNC 2016 óta tárgyal az ENSZ égisze alatt a szíriai kormánnyal. A Tárgyalási Főbizottság a megoldás előfeltételeként ragaszkodik Bashar Al-Assad távozásához.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑