Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 08. 05.

Putyin élesen bírálta Erdogan Szíriával kapcsolatos politikáját

2015. 08. 05.

Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztette Törökországot, hogy az Orosz Föderáció azonnal el fogja vágni a diplomáciai kapcsolatot, hacsak Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök le nem állítja az ISIL takfiri lázadók támogatását Szíriában.

 Az orosz elnök megtörte az elfogadott diplomáciai protokollt és személyesen idézte be Ümit Yardim törökországi ​​moszkvai nagykövetet, hogy figyelmeztesse, az Orosz Föderáció azonnal el fogja vágni a diplomáciai kapcsolatot, hacsak a török ​​elnök nem állítja le az ISIL takfiri lázadók támogatását Szíriában, ahol Oroszország a Földközi-tengeren lévő legtávolabbi haditengerészeti bázisát tartja fent.

A AWDnews honlapján idézte a Moscow Times jelentését, mely szerint az orosz elnök állítólag hosszan és súlyosan bírálta a török ​​külpolitikát és Törökország rosszindulatú szerepét Szíriában, Irakban és Jemenben, ami a szaúdi hátterű al-Kaida terroristák támogatásával párosul, és mely utóbbi csak fokozta az orosz elnök heves vitáját a török nagykövettel.

Szintén a republikánus hírportál szerint kiszivárgott információk alapján, amelyeket a Moscow Times közölt Putyin és a török ​​nagykövet találkozója kapcsán, az elmarasztaló találkozó kölcsönös és intenzív nehezteléssel volt átitatva. Yardim elutasította az összes orosz vádat, és Oroszországot hibáztatta a Szíriában lévő keserű és elhúzódó polgárháborúért.

“… akkor mond el a diktátor elnöködnek, hogy mehet a pokolba az ő ISIL terroristáival együtt, nem fogok Szíriával csinálni semmit, csak egy “Nagy Sztálingrádot”, -Erdogan és szaúdi szövetségesei nem különbek, mint Adolf Hitler”, válaszolta Vlagyimir Putyin a két órás zárt ajtós találkozón a török nagykövetnek.

“Az elnököd képmutatóan támogatja a demokráciát és leveri a katonai puccsot Egyiptomban”,- jelentette ki Putyin, hozzátéve, “És egyszerre elnézi az összes terrorista tevékenységet, akiknek célja, hogy megdöntsék a szíriai elnököt.”

Az orosz elnök azzal folytatta, hogy országa nem fogja a szíriai törvényes kormányt magára hagyni és a szövetségeseivel együtt fog működni, nevezetesen Iránnal és Kínával annak érdekében, hogy politikai megoldást találjanak a Szíriában lévő végeláthatatlan polgárháború lezárásához, amely a 23 milliós arab nemzetet egy teljes etnikai és vallásos anarchiába süllyesztette.

Orientalista.hu – (irna, persianews)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑