Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 09. 06.

Putyin: Közel a megállapodás Szíriáról

2016. 09. 06.

Az orosz elnök szerint napokon belül megszületik a régen várt megállapodás az Egyesült Államokkal.

A világ legfejlettebb államait és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hétfőn felszólította a világ országait, hogy a menekültválság kezelésében fokozzák segítségüket és az eddiginél jobban koordinálják erőfeszítéseiket, illetve osszák meg egymás közt az erre vonatkozó terheket.

„Felszólítunk a menekülteknek szóló humanitárius segítség fokozására… s felkérünk minden államot, hogy saját képességeitől függően tegye még intenzívebbé a kérdéskörben illetékes nemzetközi szervezeteknek nyújtott segítségét” – olvasható a kínai Hangcsouban tartott csúcstalálkozó záróközleményében.

Ez azonban – mint egy név nélkül nyilatkozó európai diplomata rámutatott – nem kötelező érvényű dokumentum. „Van különbség a szavak és a tettek között… de legalább bekerült a téma a záróközleménybe” – mondta az illető.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet még ennél is keményebben fogalmazott, közleményében egyenesen „képmutatónak” minősítve az állam- és kormányfők felhívását. „Úgy tűnik, hogy a G20 egyes országai egy dolgot mondanak a nyilvánosság előtt, s egy másikat, mihelyt az ajtók bezárulnak mögöttük” – szögezte le az AI.

A szíriai háború, ami már eddig is több mint 290 ezer halálos áldozattal járt, emberek millióit tette földönfutóvá. Emiatt Európa tavaly óta hatalmas menekültáradattal szembesült, és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vasárnap Hangcsouban közölte: az Európai Unió lassan eléri azt a pontot, amelyen túl már nem tud újabb menekülteket befogadni.

Putyin: Hamarosan megállapodunk az USA-val Szíriáról

Az orosz elnök kijelentette: alapos oka van azt hinni, hogy napokon belül megszületik a régen várt megállapodás az Egyesült Államokkal az együttműködésről a szíriai szélsőséges iszlamisták elleni harcban.

Vlagyimir Putyin erről Hangcsou kínai városban beszélt tudósítóknak a G20 csoport kétnapos csúcsértekezletének befejezése után. Putyin az orosz külügyminiszter társaságában külön tárgyalt Barack Obama amerikai elnökkel Szíriáról, de most még nem jött létre a megállapodás. Részleteket nem akart közölni a készülő egyezségről, de hangsúlyozta, hogy tényleg közel állnak hozzá.

„Tényleg remélem, hogy el lehet érni ezt a megállapodást, és okom van azt hinni, hogy ez a következő pár napon megtörténik”

– mondta. „Ha ez bekövetkezik, kijelenthetjük, hogy jelentősen javulni és erősödni fog közös munkánk a terrorista szervezetek elleni harcban, beleértve Szíriát” – tette hozzá. Szíriában Oroszország a törvényesen megválasztott Bashar Al-Assad elnököt és a Szíriai Arab Hadsereget támogatja, az Egyesült Államok pedig a mérsékeltnek mondott iszlamista fegyverres csoportokat finanszírozza. Moszkva ezek „mérsékelt jellegét” időnként kétségbe vonja.

Orientalista.hu – (MTI, MNO)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑