Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Menekültügy

2016. 03. 17.

Putyin: meg kell akadályozni az európai határhelyzethez hasonló állapotok kialakulását

2016. 03. 17.

Az érintett szervek szoros együttműködésére van szükség az illegális migrációhoz kapcsolódó törvénytelenségek feltárása és megelőzése érdekében, meg kell akadályozni hogy az európai határhelyzethez hasonló állapotok alakuljanak ki Oroszországban – egyebek között erről beszélt szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában a szövetségi belügyminisztérium vezetői előtt.

“Komoly figyelmet érdemel az illegális bevándorlás helyzete. Ez összetett feladat, és megoldásában az államhatalom összes szervének részt kell vennie hatáskörének keretei között. Látjuk, hogy mi történik az Európai Unió határain. Nálunk, hála Istennek, nem ilyen súlyos a probléma, a többi között az önök erőfeszítéseinek köszönhetően. Nem szabad megengednünk, hogy nálunk is hasonló történjen” – hangoztatta az orosz elnök a RIA Novosztyi beszámolója szerint.

Kitért arra, hogy Oroszországban több milliónyi bevándorló él, akik elsősorban a volt Szovjetunió egykori tagállamaiból érkeztek.

“Úgy kell intézni, hogy normális körülmények között éljenek, ott dolgozzanak, ahol alkalmazzák őket, hogy betartsák az Oroszországi Föderáció törvényeit és azoknak a népeknek a hagyományait, amelyek körében élnek. Úgy, hogy ez ne teremtsen problémát a munkaerőpiacon nálunk, Oroszországban, úgy hogy ez ne keltsen ingerültséget az Oroszországi Föderáció állampolgáraiban” – fogalmazott Putyin.

A feladatot rendkívül fontosnak nevezte a gazdaság és a szociális stabilitás szempontjából.

Az orosz elnök kijelentette, hogy a lakosság akkor is támogatja a belügyi szervek munkáját, amikor azok “állami elnyomó intézkedéseket alkalmaznak” a bűnözők ellen a társadalom érdekében. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a belügyminisztérium kötelékében dolgozóknak is meg kell felelniük a velük szemben támasztott követelményeknek és elvárásoknak. Ellenkező esetben a lakosság árulónak tekinti majd őket.

Putyin kifogásolta, hogy tavaly 9 százalékkal nőtt a bűncselekmények száma. Elismerte, hogy a gyilkosságok, rablások és betörések száma ugyanakkor csökkent.

Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter a tanácskozáson elemzők előrejelzéseire hivatkozva arra figyelmeztetett, hogy az észlelt bűncselekmények száma tovább növekszik majd Oroszországban. Rámutatott, hogy a rendőrségnek nem állnak rendelkezésére megfelelő források a bűnözéssel szembeni fellépés fokozásához.

Kolokolcev elmondta, hogy külföldi fegyveres konfliktusokban való részvétel miatt tavaly 3400 orosz állampolgár volt nyilvántartásba véve, 1700 személy ellen büntetőeljárást indítottak, csaknem 1500 ellen körözést adtak ki, 195-öt pedig elítéltek.

A tárcavezető hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy ezek az emberek Oroszországba hazatérve is folytathassák tevékenységüket. A figyelem ezen a téren főleg a terrorszervezetek tagtoborzásának meghiúsítására és az ilyen csoportok finanszírozásának elvágására irányul. Kiemelte, hogy a belügyi csapatok terrorelhárító műveleteinek következtében az észak-kaukázusi térségben az utóbbi években “sikerült jelentősen csökkenteni a bandák aktivitását és stabilizálni a helyzetet a térségben”.

A miniszter szerint az orosz bűnügyi tárcának a szélsőségesség elleni sokirányú tevékenysége révén tavaly több mint 100 összecsapást sikerült megakadályozniuk az etnikumok között. Kolokolcev megígérte: az irányítása alatt álló tárca megakadályozza, hogy Ukrajnából radikálisok és fegyverek jussanak be Oroszországba.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑