Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2016. 04. 14.

Putyin megfosztja Kadirovot a magánhadseregétől

2016. 04. 14.

Az orosz belügyi nemzeti gárda felállításával Vlagyimir Putyin orosz elnök megfosztja Ramzan Kadirov csecsen vezetőt a magánhadseregétől – jelentette ki a Novaja Gazetának nyilatkozva Pjotr Zaikin ügyvéd, az orosz belügyi csapatok volt operatív tisztje.

Putyin elnök április 5-én jelentette be nemzeti gárda megalapítását, amelynek feladatai közé tartozik majd egyebek között a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc, valamint a tömegoszlatás. Az új erőszakszervezet kötelékébe kerülnek át a belügyi csapatok, valamint a különleges és őrző alakulatok.

Ezek 2018-ig még a belügyminisztérium és annak regionális szervezeteinek műveleti irányítása alatt állnak majd, de a személyi állomány összetételéről határozni már most is csak a Nemzeti Gárda Egységei Szövetségi Szolgálat igazgatójának beleegyezésével lehet.

A másfél évig tartó szervezeti átalakulás eredményeképpen a nemzeti gárda egységei az elnök és az új erőszakszervezet igazgatójának irányítása alatt álló katonai alakulatukká válnak, és kikerülve a belügyminisztérium helyi (területi és köztársasági) szerveinek fennhatósága alól katonai körzetekbe tagozódnak be.

A reform az Oroszországi Föderáció régiójának számító Csecsen Köztársaság esetében lehetővé teszi a legütőképesebb egységek Zaikin szerint “nagyszabású és civilizált megtisztítását” az amnesztiában részesített volt fegyveres lázadását és a rendfenntartó egységek nemzetiségi alapon történő felállításától való elszakadást.

Zaikin rámutatott, hogy ilyen módon a csecsen irányítás alatt nem marad egyetlen olyan alakulat sem, amelynek harci ereje a hadsereg gépesített gyalogsági egységeihez lenne fogható.

Az ügyvéd elmondta, hogy noha a csecsenföldi rendfenntartó alakulatok hivatalosan a belügyminisztérium alá tartoztak, azok összetételében döntő szempont volt a Ramzan Kadirov iránti személyes lojalitás. A csecsen vezető az átalakítás nyomán már nem adhat majd ki például olyan parancsot, hogy a helyi egységek szegüljenek szembe a szövetségi nemzeti gárda más alakulataival és nem fenyegetheti meg a szomszédos régiók biztonsági erőit sem.

Kadirovnak, egy szövetségi régió vezetőjeként és az orosz biztonsági tanács tagjaként a terrorelhárítási műveletek ügyében csak konzultációs joga maradt. Emellett arról is értesíteni fogják, ha Csecsendföld valamelyik lakosát bűncselekmény elkövetésének gyanújával őrizetbe vették.

A Zaikinnel készített lapinterjú kitért arra a lényeges kérdésre is, hogy noha   a csecsen Észak és Dél zászlóaljat már 2010-ben az orosz belügyminisztérium 46. műveleti dandárjának kötelékébe vezényelték át, Borisz Nyemcov orosz ellenzéki vezetőt tavaly februárban mégis a Dél zászlóalj Kadirovhoz hű tagjai gyilkolták meg. Az ügyvéd ezzel kapcsolatban elmondta, hogy noha a nevezett egységek több harcosa továbbra is kizárólag a csecsen vezető iránt lojális, Kadirovnak – az udvariassági látogatásokon kívül – már nincs módja beavatkozni a zászlóaljak dandáron belüli működésébe.

Pjotr Zaikin felhívta a figyelmet, hogy a védelmi minisztériumnál és a belügyi csapatoknál a belbiztonságért a katonai elhárítás a felelős, amely nem a helyi parancsnokok, hanem a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és annak igazgatója alárendeltségébe tartozik. Az elhárítás egyik feladata, hogy kiszűrje a bűnözői hajlamú vagy ilyen múlttal rendelkező személyeket.

Véleménye szerint a csecsenföldi háború nyomán bevezetett kényszerű személyzeti politikának azt a következményét, hogy a biztonsági erők kötelékében volt lázadó fegyveresek szolgálnak, kétféleképpen lehet megoldani. Egyrészt – mivel az érintettek nagy része elérte nyugdíjkorhatárt – helyi szinten tisztes megélhetést biztosító nyugállományba vonultatással, másfelől pedig a hivatásos katonai karrier lehetőségének felajánlásával. Ez azonban egyet jelent az Oroszországi Föderáció távoli vidékeire való átvezényléssel.

Aki ezt választja, annak vállalnia kell azt is, hogy bűncselekmény elkövetése esetén katonai törvényszék elé állítják őket és nem számíthatnak arra, hogy a helyi bíróság elnéző lesz velük szemben.

Az ügyvéd úgy vélekedett, Ramzan Kadirov, aki üdvözölte a nemzeti gárda megalakítását, noha majdnem két ezrednyi embert vesztett, tökéletesen tisztában van a reform következményeivel, de mivel többször is kinyilatkoztatta a Vlagyimir Putyin elnök iránti feltétlen lojalitását, nem tehet mást, mint támogatja azt.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑