Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 09. 16.

Putyin: Oroszország továbbra is katonai segítséget fog nyújtani Szíriának

2015. 09. 16.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megerősítette, hogy Oroszország eddig is és ezután is folytatni fogja a katonai és technikai segítségnyújtást Szíriának annak érdekében, hogy harcolni tudjon a terrorizmus ellen, amelyik most elsődleges fontosságú és szintén erre szólított fel más országokat.

Ez a nyilatkozat egy beszédben látott napvilágot a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (CSTO/ODKB) államfőinek tanácskozásán Dushanbében, Tádzsikisztán fővárosában kedden.

Putyin elnök elmondta, hogy a helyzet Szíriában és körülötte nagyon komoly, mert az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet nagy területeket szállt meg a két országban és szándékában áll ellenőrzése alá vonni Mekkát, Medinát és Jeruzsálemet (Al-Kudsz) és tovább terjeszkedni Európa, Oroszország, Közép-Ázsia és Délkelet-Ázsia felé.

Rámutatott, hogy a terroristák különböző országokból, mint Oroszország, európai országok és sok volt szovjet tagállam, harcolnak az ISIS terrorszervezet soraiban. Kiemelte annak a fontosságát, hogy nemzetközi szinten kell összefogni az erőfeszítéseket a terrorizmus elleni harcban. Putyin elnök felszólította a szíriai kormányt, a szíriai ellenzéket és a régió országait, hogy egyesítsék erőiket a terrorizmus elleni harcban, valamint nyomatékosította, hogy a szíriai hatóságok és a Szíriai Arab Hadsereg részvétele nélkül lehetetlen kiüldözni a terroristákat Szíriából és az egész térségből. Nélkülük szintén lehetetlen lenne megvédeni a sok nemzetiségű és sok felekezethez tartozó szíriai népet a rombolástól, a rabszolgaságtól és a barbarizmustól.

Az orosz államfő felszólította a nyugati országokat, hogy álljanak el a kettős mérce használatától a politikájukban és állítsák le néhány terrorszervezet közvetlen támogatását, amelyeket botor személyi célok motiválnak úgy, mint olyan szuverén országok kormányainak megbuktatása, amelyekkel a nyugat elégedetlen.

Putyin elnök megjegyezte, hogy Oroszország javasolta egy szélsőséges terrorizmus elleni szövetség életre hívását, amelyhez minden ország csatlakozhatna, ami hozzájárulna a terrorizmus elleni harchoz, ugyanúgy ahogy most az iraki és a szíriai hadsereg tesz. “Szükséges, hogy elgondolkodjunk politikai reformokról Szíriában, és mi tudjuk, hogy Bashar Al-Aszad elnök úr készen áll, hogy bevonja a konstruktív ellenzéket az állam kormányzásába.” – mondta Putyin elnök.

Ezenkívül cáfolta azt az állítást, hogy Moszkva Szíriának nyújtott támogatása okozza a menekültek áradatát, rámutatva, hogy a szíriai menekültek elsődlegesen külső erők által okozott összecsapások elől menekülnek, amelyek fegyvereket küldenek Szíriába terroristáknak és a terroristák által elkövetett rémtettek elől futnak el.

Az orosz elnök nyomatékosította, hogy ha Oroszország nem támogatná Szíriát, akkor a helyzet még rosszabb lenne, mint Líbiában és a menekültek áradata még nagyobb lenne.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑