Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2018. 04. 03.

Raï bíboros: A magániskolákat bezárás fenyegeti Libanonban

2018. 04. 03.

Béchara Boutros Raï bíboros, a maroniták antióchiai pátriárkája súlyos aggodalmának adott hangot a libanoni magán oktatási intézmények válsága miatt. A krízist egy új kormány intézkedés idézte elő, amely a közalkalmazotti szektorban dolgozók fizetését érinti.

A pátriárka bejelentette, hogy a bkerkéi pátriárkai székhelyre egyre gyakrabban érkeznek üzenetek, amelyek arról tájékoztatnak, hogy magániskolák zárnak be – amelyek közül nagyon sok katolikus – a vidéki területeken és a nagyvárosok peremvidékén. Más oktatási intézmények pedig már értesítették a szülőket, hogy ellehetetlenül a nevelési missziójuk folytatása, amennyiben rövid időn belül nem érkezik kormányzati beavatkozás a vészhelyzet megoldására.

Továbbá abban az esetben is ez történik, ha a 2018-as előzetes költségvetésbe nem illesztenek be módosítást, amely a magániskolák számára szükséges pénzügyi alapot különít el az intézmények alkalmazottainak megfelelő fizetésére.

Kérelmek keresztény és muzulmán oktatási intézmények támogatására

A maronita egyház vezetője rámutatott, hogy a nem állami iskolák is közszolgálatot végeznek és az oktató és adminisztrációs személyzet fizetésének harmonizálása az új fizetési kategóriákhoz nem terhelhető a családok vállára, ha a magániskolákat nem akarják pusztán a gazdagok számára elérhetővé tenni. Ezzel azonban radikálisan ellentmondanának azzal a szellemiséggel, amelynek jegyében eme iskolák nagy része létrejött. Raï bíboros továbbá hozzátette, hogy a Nevelési Intézmények Föderációjában tömörülő keresztény és muzulmán oktatási intézmények is támogatási kérelmekkel fordulnak a kormányhoz. Az új kormányzati szabályok által előírt fizetésemelések 2017 augusztusában léptek életbe. Azonnal hatalmas problémaként jelentek meg a libanoni magániskolák egész rendszerének pénzügyi fenntarthatósága szempontjából.

A katolikus iskolák nem ellenzik a tanárok béremelését

Ahogy azt a Fides missziós hírügynökség már korábban jelezte, a maronita püspökök már szeptember elején azt kérték a bejrúti kormánytól, hogy vizsgálják felül a bértábla mechanizmusát, amelyet az új szabályzat eredményezett vagy vállalják fel azokat a költségeket, amelyek a magániskolák tanárainak és nem oktató személyzetének fizetésemelésével járnak. Ezek az iskolák nagyrészt egyházi, vallási jellegűek, amelyek a libanoni diákok kétharmadának oktatását végzik.

A maroniták antióchiai pátriárkája világossá tette, hogy a katolikus iskolák nem ellenzik a tanárok béremelését, de el akarják kerülni a tandíjak drasztikus emelését a családok számára.

A libanoni oktatási miniszter által létrehozott technikai bizottság eközben tanulmányozza a lehetséges megoldásokat a problémára.

RadioVaticana

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑