Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2024. 01. 22.

Rakétákkal támadta Izraelt a Hezbollah (videó)

2024. 01. 22.

Január 21-én a Hezbollah rakétákat lőtt ki Dél-Libanonból egy izraeli településre és az Izraeli Védelmi Erők (IDF) több helyszínére.

A csoport három külön nyilatkozatban közölte, hogy harcosai egy Burkan nehézrakétát lőttek ki Hadab al-Bustan telephelyére, és ágyúzták a Pranit laktanyát és a Ruwaisat al-Qarn helyszínt. Egy másik közleményben bejelentette, hogy rakétákkal megsemmisítették egy épületet Avivim településen.

A támadásokat a Gázai övezetben élő palesztinok támogatására hajtották végre, és válaszul a közelmúltban Dél-Libanont ért izraeli csapásokra – szögezte le közleményében a Hezbollah.

A támadásokra válaszul az IDF két hullámban hajtott végre légicsapást a Hezbollah célpontjai ellen a dél-libanoni Markaba város közelében. A célpontok között szerepelt egy katonai épület, megfigyelőállomások, rakétakilövő állások és a csoporthoz tartozó egyéb infrastruktúra is – áll az IDF közleményében.

Az IDF azt is bejelentette, hogy további csapásokat hajtott végre tanklövedékekkel és repülőgépekkel Dél-Libanon más területein, és eltalálta a Hezbollah parancsnoki központját és a csoport által használt másik épületet.

Ezenkívül a libanoni média egy izraeli drón támadásról számolt be egy járműre a dél-libanoni Kafra város közelében. A hírek szerint a Hezbollah egyik harcosa és hét másik ember, köztük nők is meghaltak a csapásban.

A Hezbollah és szövetségesei közvetlenül a gázai izraeli háború több mint három hónappal ezelőtti kitörése után kezdtek támadásokat az IDF ellen Dél-Libanonból.

A libanoni-izraeli határon zajló összecsapások eddig hat civil halálos áldozatot követeltek az izraeli oldalon, valamint kilenc IDF-katona. A libanoni oldalon több mint 200-an haltak meg. Az áldozatok száma 153 Hezbollah harcost foglal magában, akik közül 14-et Szíriában öltek meg, 28 palesztint, egy libanoni katonát és legalább 24 civilt.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑