Cadmus fordítás Cadmus
Anticionizmus

2016. 06. 15.

Ramadan alkalmából így köszöntik az izraeliek a palesztinokat

2016. 06. 15.

Több tízezer palesztin maradt tiszta ivóvíz nélkül a Gázai övezetben Ramadán idején, mert Izrael nemzeti vízszolgáltatója felfüggesztette az ellátást – írja az Al Jazeera.

A döntés miatt állítólag vannak családok, amelyek már negyven napja nem jutnak vezetékes vízhez. Az intézkedés miatt bajba került egyebek közt a negyvenezer lakosú Jenin, valamint Szalfít városa mellett jó néhány környékbeli kistelepülés is. A helyiek jelenleg lajtos kocsikkal próbálják megoldani az ivóvízellátást, sokan pedig kutakból és forrásokból igyekeznek pótolni a kiesett mennyiséget.

Tisztviselők elmondása alapján a szerencsétlenül járt gázai családok egy része napi két-három liter vízből kényszerül megélni.

Felsorolták ​​a vízellátástól elvágott területeket is, mint Jenin község, a Nablus térségében lévő falvak, Salfit városa és a környező települések.

Ayman Rabi, a Palesztin Hidrológiai Csoport ügyvezető igazgatóját idézték, aki azt nyilatkozta kedden, hogy bizonyos területeken élő emberek több mint 40 napig nem kapnak vizet.

“Az emberek arra számítanak, hogy vízszállító teherautókról vesznek vizet vagy alternatív forrásokból, mint természetes források és egyéb üzemanyagtöltő pontokon a környezetükben”, mondta.

“A családok kénytelenek úgy élni, hogy fejenként két, három vagy 10 liter víz jut rájuk naponta” tette hozzá.

Az ENSZ kijelentette, hogy egy átlagembernek 7,5 liter vizet kell fogyasztania naponta.l

Izrael a nyári hőhullámokra időzítette a víz elzárást a palesztinoktól, amikor a higanyszál eléri a 35 Celsius fokot a megszállt területeken.

Ragheb Al Haj Hassan, Jenin polgármestere azt mondta, a vizet előzetes értesítés nélkül zárták el és a “lakosok rettenetesen szenvednek ebben a forró időjárásban és Ramadán idején.”

“Izrael és csak Izrael felelős a vízellátás felfüggesztése miatt, mivel született egy megállapodás Izraellel, ami egyértelműen kimondja, hogy a Mekorotnak biztosítania kell Ciszjordánia északi területein a vízszükségleteinket”, hangsúlyozta.

Az izraeli állami vízszolgáltató vállalat, a Mekorot nem indokolta meg a döntését.Az Al Jazeera cikke kitér arra is, hogy Izrael 1967, a terület megszállása óta korlátozza ilyen-olyan mértékben a Gázai övezet vízellátását.

Orientalista.hu – (MNO, Press TV)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑