Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 06. 25.

Ramadan kezdetekor két lány felrobbantotta magát egy mecsetnél

2015. 06. 25.

Két lány felrobbantotta magát hétfőn Észak-Nigéria legnépesebb városában egy zsúfolt mecset közelében, s mintegy 30 ember meghalt – közölték szemtanúk.

Ez volt a negyedik öngyilkos merénylet júniusban a Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport szülőföldjének és erősségének számító Maiduguriban.

Idi Idrasa halkereskedő elmondta, hogy az egyik kamaszlány a halpiac közelében lévő mecsetnél hozta működésbe a pokolgépet. A mecsetben számos hívő volt a délutáni imán a ramadán, a muzulmán böjti hónap alkalmából. A másik kamaszlány távolabb robbantotta fel magát, és az a pokolgép a csak a merénylő életét oltotta ki.

Egy polgári védelmi illetékes szerint legalább 30 holttestet találtak a merénylet színhelyén. A hadsereg oldalán az iszlamisták ellen harcoló helyi milícia egyik tagja szerint legalább ötvenen megsebesültek.

Elrabolt nigériai nők

A Boko Haram lányok és nők százait rabolta el, és a női merénylők számának növekedése miatt nőtt az aggodalom, hogy a foglyaikat öngyilkos merényletekre kényszerítik.

Egy bombaszakértő szerint a lányok és nők testére erősített robbanószerkezetek távirányításúak, a merénylők nem tudják befolyásolni a robbantást.

A Boko Haram növelte a támadások számát, amióta az ország új elnöke, Muhammadu Buhari bejelentette, hogy a fővárosból, Abujából a Borno szövetségi államban fekvő Maiduguriba helyezik át a katonai főparancsnokság székhelyét.

Múlthét csütörtökök az iszlamisták a szomszédos Niger két településére támadtak, legalább negyven embert megöltek, egy hete pedig a csádi fővárosban, N’Djamenában robbantottak pokolgépeket két rendőrségi épületnél. A terroristák első csádi merényletének legalább 33 áldozata volt. A lázadó csoport  az Irakban és Szíriában jelentős területeket elfoglaló Iszlám Államhoz hasonlóan – szintén “kalifátust” akar létrehozni a térségben, ahol a saría, az iszlám törvénykezés lenne érvényben.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑