Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2018. 05. 20.

Ramadan után nyilvánosságra kerül Trump béketerve

2018. 05. 20.

Donald Trump amerikai elnök izraeli-palesztin békefolyamatokért felelős különmegbízottja, Jason Greenblatt pénteken azt mondta, eljött az idő, hogy megkétszerezzék a békemegállapodás elérése érdekében tett erőfeszítéseket a régióban.

Greenblatt megjegyzéseit megelőzően amerikai tisztviselők azt nyilatkozták az Associated Press-nek, hogy a Trump-kormány régóta várt béketerve a következő hónapban, Ramadán után kerül bemutatásra.

Greenblatt Twitteren gratulált Izraelnek az amerikai nagykövetség megnyitásához, és azt írta, ideje új fejezet nyitni. A nagykövetség áthelyezése Jeruzsálembe széles körű haragot váltott ki a palesztinok között és a muzulmán világban.

Korábban az AP öt amerikai tisztviselőt és egy kongresszusi segédet idézett, amikor azt mondta, hogy a kormány június közepén-végén – röviddel a Ramadán muzulmán szent hónap után – szándékozik bemutatni a béketervét, bár az időzítés csúszhat a régió fejleményeinek függvényében.

A terv fő szerzői – Trump elnök veje és tanácsadója Jared Kushner és Greenblatt – már elkezdték csendben tájékoztatni a szövetségeseket és partnereket a javaslat elemeiről.

Ugyanakkor bármi hajlandóság a palesztinok részéről arra, hogy fontolóra vegyék a tervet jelenleg valószínűtlen, mivel  Trump egyoldalúan Izraelt támogatja.

Továbbá az európai országok kritizálják Trump  Közel-Kelettel kapcsolatos lépéseit. Az európai országok szerint helytelen lépés volt áthelyezni az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe, illetve felmondani az Iránnal megkötött atomalkut.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász visszahívta a képviselet vezetőjét Washingtonból a héten, hogy tiltakozzon az új amerikai nagykövetség megnyitása ellen.

Trump nyilatkozata Jeruzsálem elismeréséről mint Izrael fővárosa, a nagykövetség átköltöztetése és Benjamin Netanjahu miniszterelnök politikájának fenntartások nélküli támogatása elidegenítette és feldühítette a palesztin vezetést, akik azzal vádolják az amerikai kormányt, hogy már nem képes semleges döntőbírói szerepet betölteni a konfliktusban. Saeb Erekat, vezető palesztin tárgyaló azt mondta, hogy minden megállapodást a palesztinok és Izrael között kell megkötni – nem pedig az Egyesült Államokkal.

“Nincs szükségem Jason Greenblattra. Nincs szükségem Kushnerre. Ez a mi életünk.” – mondta Erekat.

A feszültség jelentősen megemelkedhet az amerikai-palesztin kapcsolatokban a nyáron, mivel a palesztinoknak nyújtott amerikai segélyeket valószínűleg milliókkal fogják csökkenteni, és átcsoportosítják más régiókra.

A palesztinok számára 2018-ban tervezett 251 millió dolláros kétoldalú segélyből csak 50,5 millió dollárt utaltak át a www.foreignassistance.gov szerint. A fennmaradó 200 millió dollár jelenleg függőben van, és ez a számadat nem tartalmazza azt a további 65 millió dollár befagyasztott amerikai segélyt, amit az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének kellett volna kifizetni. Az amerikai támogatás az oktatást, egészségügyet, felelősségteljes kormányzást és a demokrácia előmozdítását, valamint a katasztrófákra való felkészültséget és a biztonságra irányuló programokat finanszírozza.

“A kormány jelenleg felülvizsgálja az Egyesült Államok palesztinoknak nyújtott segélyeit,” – nyilatkozta az USAID az Associated Press-nek. “Az USAID minden érintett végrehajtó partnerrel megbeszéléseket folytat a felülvizsgálat állapotáról, és szorosan együttműködik a közigazgatási szervekkel, amíg a közigazgatás lezárja a vizsgálatot.”

A mintegy 20 USAID projekt közül Ciszjordániában és Gázában öt-tíz van közvetlen veszélyben a javasolt új kezdeményezések mellett. Gyors döntés nélkül 2018 végére kifutnak a pénzből. 2019 elejére pedig közel mindegyik projekt kifogy a pénzből, hacsak időközben nem oldják fel a pénzeszközöket.

Orientalista.hu – Újkelet nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑