Iszlám világ

2015. 06. 30.

Ramadani böjt hatása az emberreA böjtnek számos előnyös oldala létezik, melyek testi és lelki hatásokkal és előnyökkel járnak, és összességében általában nagy hatással bírnak az emberre – a legfontosabbak ezek közül az erkölcsi vonatkozásúak és a nevelő filozófia.

A korábban már említett empátián és az együttérzés fejlesztésén túl, további néhány fontos előny: az embert kedvessé teszi, erősíti az elszántságát és segít megtanulni uralkodni az ösztönökön.

Amikor az egyén annak ellenére böjtöl, hogy éhes és szomjas, távol tartva magtól az élelmiszert és a vizet, valamint a szexuális örömöket, akkor azt bizonyítja a gyakorlatban, hogy ő nem egy állat, amin az ösztönök uralkodnak, hiszen képes fékezni a saját eredendően vad ösztöneit és le tudja győzni a testi vágyakat.

Tény, hogy a legfontosabb filozófiája a böjtnek az alábbi spirituális hatás; az az ember, akinek bármelyik pillanatban rendelkezésre állnak és elérhetőek a különböző ételek és italok, de megtapasztalja a szomjúságot vagy éhséget, olyan, mint azon fák esete, amelyek a folyók közelében nőnek, vagy amiket a kertekben gondoznak.Ezek a fák sokkal kevésbé lesznek ellenállóak és rövidebb életűek is. Ha a víz nem éri őket néhány napig, azonnal kiszáradnak, kipusztulnak. Ezzel szemben azok a fák, amelyek a sziklák között nőnek, a hegyekben vagy a sivatagban, és az erős viharok, a perzselő napsugarak és a zord tél „kényezteti” őket, meg vannak fosztva a luxustól, de erőssé, szívóssá és rendkívül ellenállóvá válnak!

A böjt hasonlóan az ember lelkéhez támogatást nyújt – az ideiglenes korlátozásokért cserébe – a szilárd eltökéltség, a kitartás növelésében, és arra tanít, hogy szembe kell nézni a nehézségekkel, a súlyos eseményekkel, és az ösztöneink korlátozásával, ami az ember szívét tisztává és világossá teszi.

Egy jól ismert hagyomány szerint a böjt pajzsként is szolgál a pokolban, annak tüze ellen, valamint segít az embernek. Nem letaszítja állati szintre, hanem az angyalok birodalmába emeli fel őket, amely részben szintén azért fontos, hogy védekezni tudjanak a gonosz ellen.

Orientalista.hu – (persianews, tebyan.net)

,
<


Back to Top ↑