Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2015. 06. 30.

Ramadani böjt hatása az emberre

2015. 06. 30.

A böjtnek számos előnyös oldala létezik, melyek testi és lelki hatásokkal és előnyökkel járnak, és összességében általában nagy hatással bírnak az emberre – a legfontosabbak ezek közül az erkölcsi vonatkozásúak és a nevelő filozófia.

A korábban már említett empátián és az együttérzés fejlesztésén túl, további néhány fontos előny: az embert kedvessé teszi, erősíti az elszántságát és segít megtanulni uralkodni az ösztönökön.

Amikor az egyén annak ellenére böjtöl, hogy éhes és szomjas, távol tartva magtól az élelmiszert és a vizet, valamint a szexuális örömöket, akkor azt bizonyítja a gyakorlatban, hogy ő nem egy állat, amin az ösztönök uralkodnak, hiszen képes fékezni a saját eredendően vad ösztöneit és le tudja győzni a testi vágyakat.

Tény, hogy a legfontosabb filozófiája a böjtnek az alábbi spirituális hatás; az az ember, akinek bármelyik pillanatban rendelkezésre állnak és elérhetőek a különböző ételek és italok, de megtapasztalja a szomjúságot vagy éhséget, olyan, mint azon fák esete, amelyek a folyók közelében nőnek, vagy amiket a kertekben gondoznak.Ezek a fák sokkal kevésbé lesznek ellenállóak és rövidebb életűek is. Ha a víz nem éri őket néhány napig, azonnal kiszáradnak, kipusztulnak. Ezzel szemben azok a fák, amelyek a sziklák között nőnek, a hegyekben vagy a sivatagban, és az erős viharok, a perzselő napsugarak és a zord tél „kényezteti” őket, meg vannak fosztva a luxustól, de erőssé, szívóssá és rendkívül ellenállóvá válnak!

A böjt hasonlóan az ember lelkéhez támogatást nyújt – az ideiglenes korlátozásokért cserébe – a szilárd eltökéltség, a kitartás növelésében, és arra tanít, hogy szembe kell nézni a nehézségekkel, a súlyos eseményekkel, és az ösztöneink korlátozásával, ami az ember szívét tisztává és világossá teszi.

Egy jól ismert hagyomány szerint a böjt pajzsként is szolgál a pokolban, annak tüze ellen, valamint segít az embernek. Nem letaszítja állati szintre, hanem az angyalok birodalmába emeli fel őket, amely részben szintén azért fontos, hogy védekezni tudjanak a gonosz ellen.

Orientalista.hu – (persianews, tebyan.net)

Megosztom:

,
Back to Top ↑