Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Gazdaság

2016. 04. 28.

Reformokkal stabilizálja gazdaságát Szaúd-Arábia

2016. 04. 28.

Határozott reformokat vezet be Szaúd-Arábia, hogy az alacsony olajártól megtépázott gazdaságát rendbe tegye. Az állami olajvállalat, az Aramco tulajdonrészének 5 százalékát tőzsdére bocsátja. A részvényekkel a rijádi tőzsdén kereskedhetnek majd, az ügylettől 100-150 milliárd dollár bevételt remélnek. – közölte az euronews.

Elemzők szerint a külföldi tőke bevonásához az országnak nyilvánossá és átláthatóvá kell tennie az Aramco működését, valamint a pénzügyi helyzetét. A reformokról hétfőn döntött a szaúdi kormány.

Mohammed bin Szalman második koronaherceg úgy nyilatkozott, hogy több mint 2 ezer milliárd dollárra értékelik az Aramcot, amihez még más eszközöket is adnak, ezek értéke eléri a 300 milliárd dollárt. Az alap jelenlegi értéke 200 milliárd dollár körül van. Ha ezeket összeadják, a nyilvános befektetési alapjuk értéke 2-3 ezer milliárd dollárt ér.

Az alacsony olajár miatt Szaúd-Arábia folyó fizetési mérlege a tavalyi mínusz 6,3 százalékról idén több mint 10 százalékos mínuszba kerülhet. A reformokkal ezt is csökkentenék. A GDP-arányos költségvetési hiány tavaly elérte a 15 százalékot.

– Úgy számolunk, hogy a nem olajalapú bevételeink elérik a 600 milliárd riált 2020-ra, majd 2030-ra az ezer milliárd riált. Ezt részben beruházásokkal, a beruházások diverzifikálásával, az új lehetőségek kihasználásával érjük el. Például hozzányúlunk eddig nem használt eszközökhöz, hogy öt év múlva már meglegyen a kívánt bevétel – tette hozzá a herceg.

Az IMF adatai szerint míg tavaly 3,4 százalékkal bővült az ország gazdasága, idén talán 1,2 százalékot érhet el.

Szaúd-Arábia csökkentené olajfüggőségét, növelné a külföldi, valamint a magánberuházások arányát.

A közvetlen külföldi beruházások arányát 3,8 százalékról 5,7 százalékra, a magánberuházások GDP-hez való hozzájárulását 40 százalékról 65 százalékra, a nem olajalapú termékek exportját pedig 16 százalékról 50 százalékra emelné a kormány.

A reformok jegyében csökkentik a víz, az elektromos áram és az üzemanyag árának támogatását. A benzin árát például 50 százalékkal emelik, de így sem éri el litere az egy riált, azaz 73 forintot.

A tervek szerint a munkaerőpiacra jobban bevonják a nőket. Az elmúlt öt évben arányuk 22 százalékról 30 százalékra emelkedett.

A Vision 2030 program keretében a második koronaherceg azt is felvetette, hogy fellendítenék a turizmust, mivel így is évente több millió zarándok érkezik Mekkába és Medinába. Ám ezt természetesen csak a szaúdi értékek szigorú követése mellett képzelik el – tett hozzá Mohammed bin Szalman.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑