Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Diplomácia

2018. 08. 10.

Rég nem látott feszültség Szaúd-Arábia és Kanada között

2018. 08. 10.

A belügyeibe való durva beavatkozásként értékelte Szaúd-Arábia, hogy a kanadai kormány letartóztatott civil aktivisták elengedését követelte. Rijád válaszul befagyasztotta újabb keletű kereskedelmi kapcsolatait Kanadával, felfüggesztette a két ország közötti diákcsere-kapcsolatokat és kiutasította a kanadai nagykövetet.

„Szaúd-Arábia az Arab Liga tagja, Kanadának pedig meg kell értenie, hogy a lépéseik nem csak a szaúdiak, hanem az arab országok és az iszlám világ számára is elfogadhatatlanok” – fogalmazott Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter.

Trudeau békülne

A kanadai miniszterelnök békülékenyebb hangot ütött meg:

„Továbbra is fenntartjuk a diplomáciai és politikai kapcsolatot a szaúdi királysággal. Tiszteljük, milyen fontosak a világban, és elismerjük, hogy egy sor fontos ügyben előrelépést tettek. Ugyanakkor továbbra is világosan beszélünk az emberi jogokról, itthon is és külföldön is, amikor arra szükség van” – mondta Justin Trudeau.

Justin Trudeau Kanada elnöke

A diplomáciai vita a kanadai külügyminisztérium múlt pénteki tweetjével kezdődött. Ebben Ottawa aggodalmát fejezte ki a civil szervezetek munkatársainak, illetve Samar Badawi szaúdi–amerikai nőjogi aktivistának a letartóztatása miatt, és azonnali szabadon engedésüket követelte.

A szaúdi kormány válaszul a királyság nemzeti légitársaság torontói járatait is felfüggesztette.

Hercegi ambíciók

Elemzők szerint a határozott válasz mögött a Szaúd-Arábiát de facto irányító Mohamed bin Szalman vezetői ambíciói látszanak. A koronaherceg egy sor szociális és gazdasági reformot készül bevezetni, a mostani reakció ugyanakkor figyelmeztetés lehet: Rijád továbbra sem tűri, hogy mások belebeszéljenek az ország belügyeibe, még akkor sem, ha azok potenciális befektetők.

Mohamed bin Salman herceg

Szakértői vélemények szerint a szaúdi lépés az amerikai kormány hallgatólagos támogatását élvezi. Donald Trump elnökként Rijádba utazott először, szoros kapcsolatot ápol a királysággal, míg Kanadával kereskedelmi vitája van. Szaúd-Arábiának viszont, a további reformokhoz, más partnerre is szüksége lehet – például Kanadára.

Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑