Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 12. 05.

Rendeződhet Aleppo sorsa

2016. 12. 05.

Megállapodás körvonalazódik Moszkva és Washington között a harcok dúlta szíriai Aleppo sorsának rendezéséről. A hétvégén a humanitárius segélyek célba juttatásáról egyeztettek, hamarosan pedig a iszlamisták szabad elvonulásának biztosításáról folytatnak megbeszélést.

Esélyt kaphatnak a szabad elvonulásra a Szíriai Arab Hadsereg ellen az Aleppo keleti felén harcoló iszlamisták, jelentősen csökkenhet a harcok intenzitása az egykor majdnem kétmillió lakosú városban – Moszkva és Washington képviselője Genfben hamarosan egyeztetésbe kezd a folyamatról.

A terveket ismertetve Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, az útvonalról és az ütemezésről szóló megállapodás megkötése után tűzszünet lép majd életbe. Azonban azokat a fegyvereseket, akik továbbra is a városban maradnak, terroristának, szélsőségeseknek fogják tekinteni. Lavrov hozzátette, támogatni fogják a szíriai hadsereg műveleteit a városban maradt bűnözői osztagok ellen.

A megbeszéléseket az előzetes tervek szerint kedden és szerdán tartják.  Lavrov szerint az ENSZ BT-hez benyújtott hétnapos aleppoi tűzszünet elfogadása hátráltatná a békefolyamatot, mert lehetővé tenné a iszlamisták számára, hogy átcsoportosítsák erőiket. A hétfő esti szavazáson Oroszország és Kína is élt a veto jogával.

A legutóbbi hétvégén Rómában találkozott egymással az orosz és az amerikai diplomácia vezetője. John Kerry a megbeszélés után azt mondta, mindkét ország vezetése sürgetőnek tartja a szíriai helyzet rendezését, és nem fognak Donald Trump megválasztott amerikai elnök január 20-án esedékes beiktatásáig várni. Szó esett a segélyszállítmányok sorsáról is.

„Tájékoztattuk az ENSZ New York-i és genfi hivatalait, hogy nincs akadálya a szállítmányok Kelet-Aleppoba juttatásának. Ehhez mindössze az kell, hogy megállapodjanak a szíriai kormánnyal, hogy a konvojok átvonulhassanak a területen. Nem fenyegeti már ezeket veszély” – mondta Lavrov.

Az elmúlt egy hétben a Szíriai Arab Hadsereg felszabadította Aleppo keleti részének majdnem felét. A városrészben több mint 250 000 civil ember rekedt akiket élő pajszként használnak az iszlamista fegyveresek. A kormányerők több mint 100 000 embert mentettek ki miután 15 kerületet tisztottak meg Aleppoban a terroristáktól.

Orientalista.hu – Zenobia (SANA, InfoRádió)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑