Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Afganisztán

2018. 01. 20.

Rengeteg könyvelőre van szükség az afgán gazdaságban

2018. 01. 20.

A gyakran unalmasnak tartott könyvelői feladatok ellátása nem az első számú kihívásnak tűnik, amivel a hányattatott sorsú Afganisztánnak szembe kell néznie. Csakhogy képzett szakemberek híján, az országot nem lehet bekapcsolni a nemzetközi gazdaság vérkeringésébe, sőt, még a határokon belül sem lehet beindítani a banki finanszírozást.

Szakmai szervezete már van az afganisztáni számviteli szakembereknek, de létszámuk a gazdaság szükségleteihez képest csekély, ráadásul az afgán törvényhozás indokolatlanul szigorú szabályokat hoz számukra – hívja fel a figyelmet a The Economist, erre az elsőre nem nyilvánvaló gazdasági problémára. Jól képzett szakemberek nélkül azonban nehéz lesz beindítani az amúgy is a világ legszegényebb országai közé tartozó Afganisztán gazdaságát.

Lehetetlenül kevesen voltak

A könyvelők száma hihetetlenül alacsony az ország fővárosában, Kabulban. A 4 milliós nagyvárosban 2009-ben kevesebb mint 20 képesített könyvelő volt. A szakemberek többsége nem az országban, hanem Dél-Ázsia más helyen, vagy annál is távolabb dolgozott.

Márpedig pénzügyi és számviteli szakemberek nélkül, nehéz visszaállítani a bankok és a potenciális pénzügyi befektetők bizalmát a vállalkozások iránt.

Afganisztánban hatalmas méreteket ölt a korrupció, és kisvállalati szinten elsősorban informális módokon oldják meg ügyleteiket az érdekeltek. Ahhoz, hogy a bankoknak is megjöjjön a kedvük a finanszírozáshoz, arra lenne szükség, hogy számviteli és könyvelési szakemberek világítsák át a befektetésre potenciálisan ajánlott vállalkozásokat.

Tavaly augusztusban a kihelyezett hitelállomány mértéke alig érte el a GDP 3 százalékát. A pénzintézetek ragaszkodnának a formalizált ügyvitelhez és az átláthatósághoz.

Nagy szükség lenne tehát arra, hogy hiteles, szakmailag megalapozott információk alapján ajánlhassáktudhassák ügyfeleiknek az afgán vállalkozásokat, azok pedig feladjanak abból, hogy üzleti ügyeiket a szürke- vagy feketegazdaság világában intézik.

Kellnek a nemzetközi könyvelési standardok

Nem csak a belső ügyek miatt lenne fontos Afganisztán számára az elegendő számú képzett számviteli szakember. A nemzetközi könyvelési standardok alkalmazása nélkül, nagyon nehéz külföldi befektetőket az országba csalogatni. A befektetői pénzekre pedig nagy szükség lenne a sok viszontagságot megélt államban.

A Világbank finanszírozza azt a kezdeményezést, amelynek keretében a könyvelők szakmai szervezete képzéseket szervez azért, hogy a szakemberek elsajátíthassák a nemzetközi standardokat. Több mint ezer fő kezdte meg a képzést, a csoport harmada nő.

Ez különösen figyelemreméltó egy olyan országban, ahol a 15 évesnél idősebb nők nagyjából ötöde van jelen a munkaerőpiacon.

A program mellett, a Kabuli Egyetemen pedig BA-szintű könyvviteli képzés indult el, szintén világbanki támogatással, egy malajziai partnerintézmény közreműködésével.

Origo.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑