Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2015. 11. 16.

Republikánus elnökjelölt: Az USA a felelős az ISIS létrejöttéért

2015. 11. 16.

A Párizsi terror esemény után Rick Santorum republikánus elnökjelölt kijelentette, hogy az USA felelős az ISIS elterjedéséért.

129 ember halt meg a jól megtervezett terror sorozatnak, ami pénteken este rázta meg a párizsi lakosságot és a világ szimpátiáját vonta maga után.

Szombaton az ISIS terrorszervezet vállalta a felellőséget a támadásokért és az első csapásnak nevezte a támadásokat, Franciaországot a prostitúció és az obszcénség fellegvárának nevezte.

A GOP (Grand Old Party) azaz a Republikánus Párt szombaton tartott floridai találkozóján Santorum az USA elnökét Barack Obamát és külügyminisztert Hillary Clintont hibáztatta az ISIS megteremtéséért. Santorum szerint a terrorista csoport megalkotása Hillary Clinton és Barack Obama döntése volt, ami azért született, hogy az amerikai katonák elhagyhassák Irakot.

„Barack Obama és Hillary Clinton döntéseket hoztak az országunk és a világ biztonsága és stabilitása felöl. Az ISIS terroristák, akik Jordániában lettek kiképezve a CIA vezetésével 2012-ben, hogy destabilizálják a szíriai kormányt, de mostanra már Irak és Szíria nagy részeit is uralmuk alá hajtották.

Számos emberiség elleni bűntettet követtek el az általuk ellenőrzött területeken. Tavaly óta az USA és szövetségesei bombázzák az ISIL állásait mind Irak mind Szíria területén.

Megfigyelők szerint, amíg az USA saját megvallása szerint harcol az ISIL-hez hasonló csoportok ellen, valójában támogatják azokat a szervezeteket, hogy megvalósíthassák a saját politikájukat a közel-keleten. Dean Henderson geopolitikai kommentátor szerint az USA és szövetségesei bátorították az ISIS terjedését a közel-keleten, hogy egy véget nem érő háborút teremtsenek a közel-keleten és az amerikai hadipart előnyhöz juttassák.

„Az egész ISIS történet erről szól, ez az igazi oka annak, amiért az ISIS létezik, mert így képesek vagyunk sokkal több fegyvert eladni sokkal több szereplőnek a közel-keleten,” mondta Dan Henderson a Veterans Today újságírója és rovatvezetője.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑