Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 12. 21.

Rijád elismerte a brit kazettás bombák bevetését

2016. 12. 21.

Szaúd-Arábia beismerte, hogy az Egyesült Királyságban gyártott kazettás bombákat vetett be a húszi harcosok ellen a jemeni háborúban.

Rijád azt már nem tagadja, hogy 2015 decembere és 2016 januárja között „limitáltan” használta a britek által gyártott fegyvereket, de hozzátette, hogy csak katonai célpontok ellen. A kazettás bomba olyan robbanószerkezet, mely több kisebb robbanótöltetet tartalmaz, a hordozó repülőről való kioldás után ezek egy adott területen szétszóródva növelik a pusztítás mértékét.  A hatékonyság ára viszont az esetleges pontatlanság, ami miatt a fegyvertípust 2008-ban be is tiltották. Szaúd-Arábia, továbbá például az Egyesült Államok és Oroszország nem írta alá az erről szóló egyezményt, az Egyesült Királyság viszont igen, és jó ideje le is állt a bombák gyártásával.

Az Egyesült Királyságot az utóbbi időben számos kritika érte, amiért fegyvereladásainak kétharmada a Közel-Keletre irányul. Ebből oroszlánrész Szaúd-Arábiáé, egyes becslések szerint a jemeni háború kezdete óta London 3,3 milliárd font értékű fegyverre kötött szerződést Rijáddal. Nagy-Britannia egyébként tanácsadóként is részt vesz a jemeni háborúban, bár állításuk szerint a célpontválasztásban nem segítenek, csupán annak elbírálásában, hogy a csapás sérti-e a nemzetközi jogot.

A nyolcvanas években gyártott BL755 típusú bomba mintegy 450 kilogrammos, és 147 darab kisebb robbanó töltetet tartalmaz. Elsősorban páncélosok ellen használatos, de élőerő ellen is bevethető.

A jemeni háborúban eddig nagyjából négyezer civil veszítette életét, emberi jogi szervezetek gyakran vádolják Szaúd-Arábiát háborús bűnök elkövetésével.

Magyar Nemzet Online – László Dávid

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑