Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 06. 03.

Rijád fegyvereket küldött az al-Kaida terroristáinak Jemenbe

2015. 06. 03.

A szaúdi kormány jelentős mennyiségű fegyvert és lőszert küldött a Jemenben működő al-Kaida terrorista egységeknek, jelentette egy helyi media.

A jemeni média keddi jelentése szerint Rijád finanszírozta és felfegyverezte az al-Kaida Jemen-központú ágát az Arab-félszigeten egy kísérletben, hogy minél sikeresebben harcoljanak a Houthi mozgalom Ansarullah harcosai ellen.

unnamed

Egy fegyveres vizsgálja a szaúdi harci repülőgép által ejtőernyővel ledobott csomagot Adenben, a Tawahi negyedben 2015. április 3-án © AFP

A szaúdi vezetés 36 kamiont csempészett át a Wadia határon keresztül a kelet-jemeni Hadhramut tartományba, ebből 16 fegyvereket és lőszert szállított.

A terroristáknak ezen kívül gyógyszereket és pénzt is szállítottak, tette hozzá a jelentés.

A jelentés szerint a szaúdi légierő szintén dobott le fegyvereket az al-Kaidának a délnyugat-jemeni Ta’izz tartományban.

Mindeközben Mohammed al-Attab, a Press TV tudósítója a jemeni fővárosban, Sana’a-ban arról számolt be, hogy terrorista egységek társultak a rijádi rezsimmel, hogy al-Kaida terroristákat szabadítsanak ki hadhramuti és ádeni börtönökből.

Rijád támogatást nyújt az AQAP-nak, az Ansarullah megpróbálja kifüstölni az al-Kaida terroristákat az erődjeikből az elszegényedett arab országban.

Miközben Szaúd-Arábia rendületlenül folytatja a Jemen elleni katonai hadjáratát, addig kísérletként a terroristákat nagy mennyiségű fegyverrel látja el a jemeni Houthi Ansarullah mozgalom aláásásához.

unnamed (1)

Jemeni gyerekek vizsgálják a romokat egy szaúdi légicsapást követően al-Thawrah városában, 2015.május 31-én © AFP

A jemeni nép elleni legutóbbi légicsapás-sorozatban egy szaúdi vadászgép egy piacot támadott az északnyugati Sa’ada tartományban, és megölt egy nőt.

Március 26-án a szaúdi rezsim katonai agressziót kezdeményezett az elszegényedett arab ország ellen, hogy visszaültesse a hatalomba az elmenekült jemeni elnököt, Abd Rabbu Mansour Hadi-t.

A szaúdi támadás több, mint 2000 ember életét követelte eddig, és további 8000-en sebesültek meg, jelentette az ENSZ.

Orientalista.hu –Tia (perianews, Press TV)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑